100 worden zonder kunstgebit

Goed blijven poetsen voorkomt noodzaak kunstgebit

Honderd willen we allemaal wel worden en het liefst met onze eigen tanden. Toch komt het de laatste jaren steeds minder voor dat ouderen een kunstgebit nodig hebben. Veel 50-plussers poetsen al jarenlang trouw iedere dag twee maal hun tanden . Ook een bezoek aan de tandarts, twee maal per jaar, komt veel meer voor dan vroeger. Meestal bracht je vroeger een bezoek aan de tandarts, wanneer bij kiespijn deppen met jenever of andere huismiddeltjes geen uitkomst meer boden tegen de kiespijn. Toch is het onderhouden van de tanden en kiezen wel belangrijk wil je er zo lang mogelijk genot van hebben.

Als je ouder wordt neemt ook de weerstand af en ben je vatbaarder voor ontstekingen, onder meer aan het tandvlees. Wanneer je dat niet direct gaat behandelen kan het zelfs leiden tot het uitvallen van de tanden. Een beginnende tandvleesontsteking komt vaak doordat er overmatig veel tandsteen aanwezig is. Goed poetsen helpt daar tegen en bij de halfjaarlijkse controle kan de tandarts het verwijderen. Het eten van wortels en appelen helpt ook om tandsteen tegen te gaan. Ook een veel voorkomend probleempje bij ouderen is wortelcaris, gaatjes ontstaan aan de tandwortel met als gevolg dat het tandvlees zich terugtrekt. De wortel komt dan voor een gedeelte bloot te liggen en omdat daar een glazuurlaagje ontbreekt ontstaan er gemakkelijk gaatjes.

Dus honderd worden met behoud van je eigen tanden vereist wel enige zorg. Blijf in ieder geval twee maal per dag poetsen, dat voorkomt gaatjes en ontstekingen. En ga twee maal per jaar voor controle naar de tandarts. Let ook op gezonde voeding en neem niet teveel tussendoortjes. Het is een lange weg te gaan tot je met al je eigen tanden de honderd hebt bereikt.