Dark Mode On / Off

900m klimmen met de Stoomtrein in de Harz!

In het grensgebeid van de voormalige DDR ligt de hoogste berg van het prachtige middelgebergte van de Harz, de Brocken.

De Brocken ligt op een hoogte van 1142m. Boven op deze berg was in DDR tijden de hoogste spionagepost gelegen met veel afluister elektonica.

Het uitzicht vanaf de Brocken is rondom adembenemend. De berg kan “bewongen” worden te voet, bv vanaf (station) Schierke.

De mooiste manier om de berg te beklimmen is echter de autenthieke stoomtrein die vanaf Wernigerode vertrekt. Wernigerode ligt op 240m N.N. zodat de trien net iets meer dan 900m klimt.

Wanneer je een kaartje koopt vanaf station Wernigerode ligt er een treinreis door het prachtige gebied voor je van ong. 1,5 uur, waar je vervolgens 900m klimt. Het is aan te bevelen om op een van de vele balkons van de autenthieke treinwagons te gaan staan zodat je een mix van natuur, stoom en techniek beleeft, ruikt en voelt!

Een mogelijkheid is om te voet terug te lopen (af te dalen) naar Schierke en vervolgens met de stoomtrein de reis te vervolgen naar Wernigerode wat ook erg mooi is.

Absoluut een bezoek waard is Thale, waar de rivier de Bode onder in het enorm diep uitgesneden Bodetal stroomt. Een cabinelift brengt u van het dal naar de ene zijde (Hexentanzplatz) en een stoeltjeslift naar de andere zijde (Rosstrappe) omhoog. Eenmaal boven biedt deze plek een spectaculair aanblik over grillig gevormde rotspartijen. Hier bevinden zich ook het Bergteater, een Wildpark en een schitterende Rodelbaan. Afdalen met een mountainbike is voor geoefende fietsers over een speciaal daarvoor aangelegd mountainbike pad ook mogelijk. Omhoog gaat eenvoudig met de stoeltjeslift….

Maar de Harz biedt meer zoals culturele hoogstandjes in Goslar, Quedlinburg (beide opgenomen in het UNESCO werelderfgoed) de Kyffhauser Denkmal, Ilsenburg, Bad Sachsa of Stolberg, waar onze koninklijke familie zijn oorsprong vindt. ook is het indrukwekkende voormalig concentratiekamp “Mittelbau Dora” te bezoeken waar in een in de rotsen uitgehouwen fabriek de V2 raketten werden geproduceerd. Uit vervlogen DDR-tijden zijn diverse (openlucht) grensmusea (Sorge, Tettenborn) te bezoeken.

Wij zijn zo enthousiast over dit gebied de Harz dat we er zelf een vakantiehuisje hebben  aangeschaft. In “de achtertuin” van de Brocken ligt het gezellige kleine plaatsje Tanne met ong. 600 inwoners.

Meer informatie op: www.duitsland-vakantiehuisje.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.