Dark Mode On / Off

Ameland

ameland, een andere wereld

Drie kwartier varen over het Wad en je bent in een andere wereld….Ameland

Niet voor niets wordt dit eiland de Waddendiamant genoemd.

Rust, ruimte en frisse lucht zijn ruimschoots voorhanden. De ongedwongen sfeer en de gastvrije bewoners geven dit eiland een speciale charme.

Het getij van de zee is aan het strand goed te merken. Tijdens eb zakt het water (het strand wordt breder) totdat het zijn laagste stand bereikt; het is dan laagwater.

Vervolgens wordt het vloed, het water gaat weer stijgen (het strand wordt smaller) totdat het zijn hoogste stand bereikt; het is hoogwater.De eb en vloedbeweging duren elk iets meer dan 6 uur. Om de 6 uur wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Het strand tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn noemen we het natte strand. Het strand boven de hoogwaterlijn noemen we het droge strand.

Op Ameland zijn de badstranden bij Buren, Nes en Hollum en de jachthaven weer onderscheiden met de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

Voor de liefhebber is er op Ameland, op het gebied van de flora veel te zien en te ontdekken.

Op het strand en bij het jonge buitenduin begint het met kleine planten, zoals zeeraket en loogkruid. Dit alles in een barre omgeving, waar in de zomer, de dag- en nachttemperaturen van het zand enkele tientallen graden verschillen. Een eiland vol dieren. Op het land,in de zee en in de lucht. Op het land leven er muizen, egels, hazen, reeën en konijnen. In de zee veel verschillende soorten vis, kreeften, krabben, kwallen etc. In de lucht kun je veel verschillende soorten vogels zien, variërend per seizoen.

Fietsen en wandelen

Negentig kilometer fietspad slingert zich door een afwisselend landschap, je kunt iedere dag een andere route kiezen zonder in herhaling te vallen

Vissen en varen

Sportvissers kunnen te kust en te keur. Vissen langs Wad of Noordzee? Voor elk wat wils. Voor wie van varen houdt worden boottochten naar de Robbenbank, Terschelling en Schiermonnikoog georganiseerd.

Een strandrit met de Strandexpress naar het natuurgebied de Hon is een ware belevenis. Ook surfen en kitesurfen is op Ameland mogelijk!

Mooie ruime stranden

Sinds mensenheugenis zijn zee en strand een bron van inspiratie, maar ook ontspanning. Ameland heeft maar liefst 27 kilometer wit Noordzeestrand, de grote attractie van het eiland!

Voor de kinderen

Wil je afwisseling? dan kun je dagen doorbrengen in recreatiegebieden De Vleijen en De Aanleg. Kinderen kunnen hier naar hartelust poedelen, spartelen, klimmen en klauteren, duiken en spelevaren. Boog-, hang- en touwbruggetjes vormen de verbindingen tussen ruige speelterreintjes.

Bezienswaardigheden:

  • CULTUUR- HISTORISCH MUSEUM SORGDRAGER
  • REDDINGSMUSEUM ABRAHAM FOCK
  • NATUURCENTRUM AMELAND
  • LANDBOUW-JUTTERSMUSEUM SWARTWOUDE
  • VUURTOREN
  • MOLEN DE VERWACHTING
  • MOLEN DE PHENIX
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.