Dark Mode On / Off

Amerongen

Amerongen | Je zult je er niet snel vervelen.

In Amerongen kunt u heerlijk wandelen in het oude centrum, op een terrasje uitrusten en een leuk museum of wat winkeltjes bezoeken. Of lekker actief bezig zijn. Voor wandelaars, fietsers, ruiters en rolstoelers ligt er een prachtig netwerk van paden. Kortom, u zult zich niet gauw vervelen in Amerongen….

Amerongen bestaat al bijna 1000 jaar

Amerongen kent veel karakteristieke en oude gebouwen. Naast het kasteel, dat nu tijdelijk is gesloten, is ook de Andrieskerk een monument van formaat. De kerk stamt uit het begin van de 16e eeuw. In de zomermaanden is de kerk te bezoeken en de toren te beklimmen.

Amerongen was vroeger ook een centrum voor tabaksteelt. In het tabaksmuseum kunt u daar meer over te weten komen. In de omgeving staan nog verschillende droogschuren die herinneren aan die tijd. In een voormalige tabaksschuur is een overzichtstentoonstelling ingericht. Het museum is geopend van april t/m oktober, van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00uur.

Natuur aan de rivier

De tuin bij het kasteel van Amerongen is zeker een bezoek waard. De oude kasteelheren zijn ook verantwoordelijk voor de aanleg van het Amerongse Bos. Dat unieke gebied hadden zij bestemd voor de jacht maar is inmiddels vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Bijzonder is verder de Amerongse Bovenpolder, dat grotendeels in het bezit is van Staatsbosbeheer en de Stichting Het Utrechts Landschap. Deze bouwen een deel van de polder om tot een rivoeroeverreservaat met een kwelmoeras. U kunt daar ook nog halfwilde paarden zien.

Neem uw goede wandelschoenen maar mee!

Amerongen beroept zich er trots op dat zij (letterlijk) het hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug vormt. Dat is dan de 69 meter hoge Amerongse Berg die menigeen zweetdruppeltjes kost. Maar u wordt er wel voor beloond: u heeft onderweg mooie doorkijkjes en prachtige vergezichten over de Gelderse Vallei aan de ene kant en tot ver in de Betuwe aan de andere kant.

Er zijn natuurlijk ook veel andere en veel gemakkelijkere wandelpaden en wandelroutes uitgezet, die u een goede indruk geven van de fraaie en bosrijke omgeving van Amerongen.

Fietsen op elk niveau

Vergis u niet in de hoogteverschillen in de omgeving van Amerongen! Er zijn maar weinig mensen die ’fluitend’ de Amerongse Berg beklimmen…

Maar er zijn natuurlijk ook routes die minder dalen en stijgen en die u veel laten zien van de prachtige natuur rondom Amerongen, bijvoorbeeld de routes die u voeren naar het Rijngebied.

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is gebouwd omstreeks 1676; het ontwerp wordt wel eens toegeschreven aan Maurits Post; indrukwekkend in statige bouwmassaverhoudingen en forse afmetingen, waarbij het gebruik van siervormen bijna niet voorkomt. Het interieur uit de bouwtijd is nog grotendeels intact (schoorstenen en betimmeringen). Het trappehuis en vestibule verlenen een bijzondere architectonische ervaring van lichtheid in combinatie met gevoel voor smaak. De door P.H.J. Cuypers in l8de-eeuwse stijl ontworpen eetzaal past goed binnen het historische concept. Unieke dubbele toegangsbrug. Omwille van stijlzuiverheid, goede verhoudingen van interieur en exterieur en historische gave staat, verdient Kasteel Amerongen de status van object met bijzondere cultuurhistorische waarde.

Bron: vvvamerongen.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen