Dark Mode On / Off

Athene

In 2004 staan de kranten vol van de Olympische Spelen in Athene. Athene wordt flink onder handen genomen. Zo worden er allerlei nieuwe sportvoorzieningen gebouwd, wordt de infrastructuur aangepast en krijgen veel gebouwen een facelift. De eerste moderne Olympische Spelen werden in 1896 in Athene gehouden en men wil nu graag laten zien dat Athene ook een echt Olympische stad is. In het  Museum of the Olympic Games in Athene kan je alles opzoeken en te weten komen over die eerste Olympische Spelen.

Turkse Rijk

Eénderde van het aantal Grieken woont in de metropool Athene. De stadsbebouwing heeft zich dan ook naar alle kanten uitgestrekt. Zakenmensen en kantoren van enig belang, hebben zeker een kantoor in Athene. Wie zich daar niet vestigt telt niet mee. De havenstad Athene biedt dan ook huisvesting aan alle rederijen van de wereld die hun kantoor in Piraeus (Pirefs) hebben.

Wanneer je over de stad Athene heen vliegt zie je een groot aantal huizen die veel op elkaar lijken, gerangschikt volgens het schaakbordpatroon. Het monumentale 19e eeuwse centrum van de stad is goed zichtbaar alsook de restanten van de klassieke oudheid. Hoogtepunt in het centrum is zeker de Akropolis met het Parthenon en het Erechtheion. Ook is hier nog goed te zien dat Athene een lange periode deel heeft uitgemaakt van het Turkse Rijk. Her en der staan nog vele historische kerkjes uit de Byzantijnse periode.

Neoclassicisme

Een uitgestrekt terrein rondom de Akropolis waar de opgravingen hebben plaatsgevonden, toont aan de zuidkant de nog goed bewaarde theaters en de Agora, het regeringscentrum in de klassieke tijd, aan de noordwestkant. Ten noorden van de Akropolis ligt de Plaka. De wijk waar ten tijde van de Byzantijnse en Turkse periode de bevolking van Athene woonde. Nu is dit gedeelte van de stad geheel gericht op toerisme. Het huidige stadscentrum, ontwikkeld in de 19e eeuw, heeft indrukwekkende brede straten en immens grote pleinen. Hier is door Duitse en Deense architecten, in opdracht een nieuwe hoofdstad gebouwd.

Voor de publieke gebouwen werd het neoclassicisme de vanzelfsprekende stijl (met kariatiden, zuilengalerijen, portieken, frontons). Aan de Venizelou, een van de hoofdstraten van Athene, staan de neoklassieke pronkstukken: de Academie van Wetenschappen, de Universiteit en de Nationale Bibliotheek. In een grote tuin verheft zich het Zappeion, een groot tentoonstellingsgebouw. In deze poging nadrukkelijk aan te sluiten bij de klassieke oudheid, past ook de opgraving en de moderne opbouw van het klassieke stadion, waar een groot deel van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 plaatsvond.

Athene en Piraeus

Eénmaal buiten het stadscentrum zie je veel monotone nieuwbouw uit de 20e eeuw. Hoewel in de jaren 1821-1827 Athene onderdak bood aan ongeveer 2000 mensen, maakte de stad een grote groei door nadat het tot hoofdstad werd uitgeroepen. Na de nederlaag tegen de Turken in 1922 kwamen rond de 300.000 vluchtelingen vanuit Turkije naar de hoofdstad en naar Piraeus.

Athene maakte daarna een enorme groei door met veel industrie. De vraag naar arbeidskrachten nam sterk toe met als gevolg dat ook veel inwoners van het platteland zich in Athene gingen vestigen.

De stad kreeg hierdoor een heel vervelend bijverschijnsel. Dankzij alle industrie en het toenemend aantal auto’s is er boven de stad vaak een smerige laag (smog) waarneembaar. Een groot deel van alle nieuwbouw in de stad is illegaal gebouwd. Athene heeft dan ook zijn goede en slechte wijken. De slechtste wijken liggen in het westen, bij Piraeus, en in het noordwesten, bij Elefsis (Eleusis). Fraaie en dure wijken bevinden zich tegen de heuvels Lykavitos (Lykabettos) en Imettos (Hymettos).

Uitzicht over Athene

Wie de stad graag eens in al zijn glorie wil bewonderen gaat naar de 277 m hoge Lykavitos-heuvel, te voet of per kabelbaan. Vanaf de heuvel van Ares, de oude zetel van het antieke areopagus (hoogste gerechtshof van het oude Athene) heb je een geweldig uitzicht op de Agora en de Akropolis. En vanaf de Akropolis kun je zelfs neerkijken op de terrassen van Plaka en op het gekrioel van Athene.

Markten:

  • * Vlooienmarkt, Pl. Avissinias, zo. 6-14 uur. De oude Turkse bazar: een paradijs voor snuffelaars en slenteraars. Een doolhof van kraampjes en een verbluffende warboel van oude spullen waar geschreeuw en gefluister van de handelaars elkaar afwisselen.
  • * Kendriki Agora, Athinas, ma.-za. 6.30-15 uur. In een mooie hal met arcades (1879) klinkt het tumult van de centrale markt. Boeiend spektakel tussen de kraampjes met vlees en vis waar oost en west samenkomen. Overdag verdringen de kopers elkaar en s nachts is de hal voor de nachtvlinders die een taverne zoeken voor een late braspartij.
  • * Kalidromiou, za.-ochtend. The place to be voor groente, fruit en bloemen.
  • * Pangrati, Arhimidous, vr.-ochtend. Met groente en fruit.

Bezienswaardigheden:

  • Akropolis
  • Odeion van Herodes Atticus
  • Theater van Dionysos
  • Anafiotika
  • Agora
  • Kerameikos
  • Syntagmaplein
  • Olympieion
  • Archeologisch Museum
  • Nationale tuinen

Bron: schiphol.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.