Dark Mode On / Off

Australie – Melbourne

Melbourne | Tweede stad van Australië

In 1835 stichtte een groep kolonisten uit Tasmanië de deelstaat Victoria. Vanaf 1842 werd de nederzetting een stad met de naam Melbourne. Na Sydney is Melbourne met bijna 4 miljoen inwoners de tweede stad van Australië en tevens de hoofdstad van de deelstaat Victoria.

Melbourne doet Europees aan en ondanks het enorme inwonersaantal krijg je niet het idee dat je in een overweldigende metropool terecht bent gekomen. Het leven is er relaxed, het bruist van de culturele activiteiten, heeft mooie parken en een groot aanbod van elegante winkels. Melbourne staat ook bekend om zijn goede kwaliteit van het eten en de lekkerste koffie van het land.

Culturele hotspot

De laatste jaren kreeg Melbourne de beschikking over biljoenen dollars die zijn besteed om de stad een flinke boost te geven. Op het gebied van architectuur, boeiende musea en uitstekende sport- en winkelmogelijkheden onderscheidt Melbourne zich van veel andere Australische steden. Vanwege de regelmatige kwalitatief hoogstaande (kunst) exposities en grote evenementen én een bruisend uitgaansleven trekt Melbourne jaarlijks vele honderdduizenden toeristen.

Vervoer

Vervoersmogelijkheden in deze grote stad zijn eenvoudig. Melbourne kent een heel practisch openbaar vervoersysteem genaamd ‘the Met’. De treinen, bussen en trams kom je overal in de stad tegen maar ook voor diegene die Melbourne met de auto wil aandoen heeft niets te vrezen.

Architectuur

Melbourne heeft vele architectonische hoogstandjes binnen zijn grenzen. Naast de prachtige Victoriaanse straten, gotische kerken en neoklassieke gebouwen zie je ook nog veel huizen uit de Edwardiaanse tijd. Daarnaast heeft Melbourne ook veel moderne en futuristische complexen. Voorbeelden daarvan zijn de RMIT University en het Federation Square. De 300 meter hoge Eureka Tower, waarin appartementen zijn ondergebracht, is één van de nieuwste aanwinsten in de stad.

Melbourne is kortgeleden uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. Een titel die zeker verdiend is want wie éénmaal wat langer in Melbourne is geweest, wil er ook haast niet meer weg. De stad is uitgegroeid tot de financiële en industrië hoofdstad van Australië. Mede dankzij een grote toestroom van immigranten die na de oorlog hun geluk in Melbourne zochten kent de stad een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Dit heeft geleid tot een waardevolle kosmopolitische sfeer in de stad.

Bezienswaardigheden

Queen Victoria Market
De oudste markt van Australie(sinds 1878) en tevens de grootste openluchtmarkt van het zuiden. Alles is hier zo’n beetje te koop.

St Kilda
Culturele ontmoetingsplaats voor kunstenaars en muzikanten. St.Kilda is tevens geliefd vanwege de vele goede restaurants en eetcafes, zijn tuinen en het uitzicht over het water.

Federation Square
Impossant bouwwerk, gemaakt van glas en staal. Eén van Victoria’s meest ambitieuze projecten. Het verbindt het centrum van Melbourne met de Yarra rivier en is hiermee de culturele “hub” van Melbourne.

Royal Botanic Gardens
Sinds 1846 zijn deze tuinen al de kroonjuwelen van Melbourne. Uitgestrekt over 36 hectares, zijn de RGB wereldberoemd om hun reusachtige lanen, indrukwekkende plantenleven(12.000 soorten!) en mooie tuinontwerpen.

Eureka Skydeck
Het grootste (woon) gebouw van het zuidelijk halfrond en tevens de nieuwe parel van Melbourne’s skyline. Bezoek de 88e verdieping vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Melbourne.

Melbourne Cricket Ground
Een kijkje achter de schermen op het heilige grondgebied van MCG of “the mighty G” zoals de Aussies het noemen. De beroemde graszoden zijn getuige geweest van de meest legendarische wedstrijden, zoals de Olympische Spelen in 1956 en recent de Commonwealth Games in 2006.

Melbourne Aquarium
Omringd door 2,2 miljoen liter water en 250 verschillende soorten zeeleven, waaronder haaien, heb je het gevoel dat je je midden in de oceaan bevindt. Wie durft kan een stukje mee zwemmen met de haaien.

bron:
www.australië.nl
topbestemming.com

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.