Dark Mode On / Off

Autotocht Lauwersmeer – Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer telt een groot aantal bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en prachtige vergezichten.

Rij vanaf de kop van Holland langs het Lauwersmeer richting Groningen. Maak een tussenstop in Lauwersoog, de vaste ankerplaats voor de veerboot naar Schiermonnikoog. Bij helder weer kun je het eiland zien liggen.

Stop onderweg even en geniet van het prachtige landschap dat hier is ontstaan, sinds de open verbinding met de Waddenzee middels een dam is afgesloten. Het Nationaal Park Lauwersmeer telt een groot aantal bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en prachtige vergezichten.

De rit gaat verder via lieflijke plaatsjes als Zuidhorn. In 1731 ging het er hier niet zo lieflijk aan toe. Er vond een grote publiekelijke executie plaats van 22 mannen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan goddeloze praktijken.

Maar snel vergeten en verderop de provincie Groningen binnen rijden. Al van verre is het gebouw te zien waar de Nederlandse Gasunie zijn hoofdkantoor heeft.Het gebouw is ontworpen door de architecten Ton Alberts en Max van Huut uit Amsterdam en werd eerder al verkozen tot mooiste gebouw van Nederland.

We rijden richting het dorp Ezinge. Het dorp met zo’n 900 inwoners is gebouwd op een wierde. Ten tijde van watersnood konden de bewoners hierop hun toevlucht zoeken. Hier kun je een bezoek brengen aan Museum wierdenland. In dit nieuwe museum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van wierden en wierdenland.

Ezinge heeft een beschermd dorpsgezicht en heeft bekendheid verworven door de opgravingen die zijn gedaan in 1920-1930. Maar liefst 85 boerderijen en 60 bijgebouwen uit de periode van 600 v. Christus tot de 5e eeuw na Christus werden hier opgegraven. Er zijn bijzondere vondsten gedaan waaronder een gouden zwaardknop uit de 7e eeuw. Deze tocht in het noorden van ons land zeer de moeite waard.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.