Dark Mode On / Off

Autovakantie | Verplichte maatregelen

Autovakantie | In veel landen gelden andere, strenge regels.

Wie met de eigen auto een vakantie wil doorbrengen in het buitenland doet er goed aan om te kijken welke maatregelen men moet nemen om niet de dupe te worden van een flinke boete. In veel landen zijn regels van kracht die we in ons land niet kennen. Ook als men door een land heen rijdt, is moet men zich houden aan de voorgeschreven verplichtingen in het betreffende land. Een kleine opsomming volgt hieronder.

Frankrijk

Vanaf 1 juli 2012 moeten in elk voertuig twee alcoholblaastesten aanwezig zijn. Deze moeten voorzien zijn van het keurmerk NF (Norm Françaide). De testen zijn in ons land te koop bij o.a. de ANWB en de Bovag. Ook is men verplicht een reflecterend veiligheidsvest bij zich te hebben. In geval van pech moet deze worden gedragen door degene die langs de weg staat. Wie denkt met een flitsmelder op het navigatiesysteem, telefoon of tablet de politie te slim af is, heeft het mis. Deze moet in Frankrijk worden uitgeschakeld.

Duitsland

Een gevarendriehoek in de auto is altijd verplicht. In Duitsland dien je echter ook nog een extra exemplaar bij je te hebben als je met een aanhanger of caravan rijdt. De Euro95-benzine is bij veel tankstations vervangen door E10. Hieraan is 10% ethanol bijgemengd. Wanneer je met een oudere auto rijdt is het mogelijk dat deze de nieuwe brandstof niet verdraagt. Je kunt dat Hier nakijken. Gaat de hond mee op vakantie dan moet deze achterin de auto in een speciaal voor honden beschikbare gordel.

België

Ook in België is men verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen in geval van pech. Deze moet je dus voor aanvang van de reis in de auto hebben. Ook is een brandblusser in de auto verplicht.

Luxemburg

Het reflecterende veiligheidsvest is hier voor alle inzittenden verplicht als je met pech komt te staan.

Zwitserland

In Zwitserland wordt streng gecontroleerd op het in bezit hebben of gebruiken van navigatie cq software met flitsmeldingen. Wie deze in de auto heeft loopt de kans op een zeer hoge boete.

Oostenrijk

Ook hier de verplichting: een reflecterend veiligheidsvest voor de bestuurder in geval van pech.

Spanje

De veiligheidsvesten zijn hier niet verplicht om in de auto bij je te hebben. Echter, kom je met pech te staan, dan moeten alle inzittenden wel een vest aan. Dus zorg dat je ze bij je hebt. Ook een extra set reservelampjes is verplicht. Ga je fietsen in Spanje denk er dan aan dat buiten de bebouwde kom een fietshelm verplicht is. In enkele gevallen geldt hiervoor een uitzondering (extreme hitte of een steile weg). Ga je met een caravan naar Spanje en is de lengte van auto en caravan 12 meter of meer dan is men verplicht om aan beide zijden, achter op de caravan, een reflecterende markering aan te brengen. Ook hier is men verplicht om, als de hond is meegegaan, deze vast op de achterbank te zetten in een speciale gordel.

Italië

Reflecterende veiligheidsvesten voor alle inzittenden zijn verplicht in geval van pech. Hond of honden moeten verplicht achterin achter een hondenrek.

Groot-Brittanië

Fietsers- en ook snorfietsers, maar ook de passagiers, zijn verplicht een fietshelm te dragen. Wie met de eigen auto door Groot-Brittanië rijdt moet zijn koplampen voor een gedeelte afplakken om niet de tegenliggers te verblinden.

Portugal

Hier is het niet toegestaan om fietsen of andere zaken achterop de auto te vervoeren.

Voor een uitvoerige controle of je aan alle verplichtingen hebt voldaan is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij de ANWB, de KNAC of de Bovag. Het kan in sommige landen veel narigheid en hoge boetes voorkomen.

Bron: RTL Nieuws

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen