Baarle | Twee nationaliteiten in één dorp.
In het hart van de Kempen, net op de grens van België en Nederland, ligt het wonderbaarlijke dorp Baarle. Officieel heet de ene helft Baarle-Hertog en de andere helft Baarle-Nassau. Tezamen is het de Nederlands-Belgische enclave Baarle waar bijna 7000 inwoners bestaande uit twee verschillende nationaliteiten hand in hand samengaan.
Baarle is een zeer levendig dorp waar ook op elke zondag gewinkeld kan worden, de winkels zijn er zeven dagen per week geopend. In het dorp is altijd wel een knus restaurant of gezellige kroeg te vinden om even bij te komen. Op zondag wordt het dorp vaak overspoeld met dagjesmensen.
Welk pand of welke woning in het Nederlandse of Belgische deel staat is soms even moeilijk te onderscheiden. Op veel voordeuren tref je naast het huisnummer ook de nationale driekleur aan waaraan je kunt zien of het in het Nederlandse of Belgische deel staat. Bij één pand in Baarle is het wel heel lastig want de grens bij het pand op Loveren loopt dwars door de voordeur door het gehele pand. Dit pand heeft dan ook twee huisnummers en tweemaal de driekleur. Dit pand kun je vinden op Loveren 2 in Baarle-Hertog en Loveren 19 in Baarle-Nassau.
Baarle heeft één gezamenlijke bevolking met ieder zijn eigen gemeentebestuur, dus ook twee burgemeesters, brandweerkorps en postkantoor. De tijd dat er na het invallen van de smokkelroutes gretig gebruik werd gemaakt is verleden tijd maar alles herinnert nog aan deze oude tijden van weleer. De oude grensovergangen zijn nog altijd zichtbaar.
Bezienswaardigheden
Kathedrale Kaarsenmuseum, midden in het centrum vind je het Kathedrale Kaarsenmuseum. Hier staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt van zuivere bijenwas. Het zijn werken van de wonderlijk begaafde kunstenaar Frits Spies die zijn kaarsen allemaal met de hand beeldhouwde. In totaal worden een dertigtal grotere en even veel kleinere fraaie kunstkaarsen tentoongesteld.
De Belgische kerk met 19 stijlvolle gebrandschilderde ramen
Op Belgische grond, aan het eind van de Boschstraat, staat de St. Bernarduskapel van Ulicoten.
Sint Salvatorkapel met muurschilderingen en Lourdesgrot. De gerestaureerde beeldengroepen van de Kruisweg die de lijdensweg van Jezus uitbeelden, de Zeven Smarten en de Vijf geheimen zijn een bezoek waard.De O.L. Vrouw van Bijstandkerk.
Brouwershuis, een groot assortiment ambachtelijk bier, Smokkelklompjenever en de BoalseBabbel. Hier kun je ook terecht voor informatie over smokkel-en kloosterarrangementen, Oud-Vlaamse cafspelen of voor een unieke Smokkelklompwandeling. Het adres is Molenstraat 42 in Baarle-Hertog.
Op de Singel bevinden zich twee pompen, beide zijn geklasseerd als rijksmonument. De ene pomp, die voor het Nederlandse gemeentehuis staat, is een zwengelpomp uit 1809. In de zomer geeft hij water en bij een speciale gelegenheid bier. De andere Pomp (Singel 12) stamt uit 1839.
De omgeving biedt veel wandel- en prachtige fietsroutes
Een erg leuke fietsroute is die over het Bels Lijntje, de voormalige spoorweglijn tussen Tilburg en Turnhout. Nadat deze spoorverbinding niet langer rendabel was is op de plek van deze spoorlijn een verhard fietspad aangelegd.
Bron: Gemeente Baarle-Nassau