Dark Mode On / Off

Banksparen voordelen en tips

Vakantiebudget in de regel te laag

Banksparen voordelen en tips | Een goed alternatief voor een lijfrenteverzekering is banksparen

Een goed alternatief voor een lijfrenteverzekering is banksparen. Je spaart dan op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening bij een bank.

Voordelen banksparen

Een voordeel van banksparen is dat de kosten bij banksparen nihil of erg laag zijn, anders dan bij een lijfrenteverzekering. Bovendien is het spaarsaldo op je geblokkeerde spaarrekening niet belast in box 3, dus dit zal mogelijk ook een belastingvoordeel opleveren.

Vrijval van het spaargeld

Wanneer je het bedrag laat vrijkomen, kun je dit eventueel storten in een polis die levenslang uitkeert, maar het mag ook blijven staan op de bankspaarrekening. Je kunt er dan maandelijks een bedrag van opnemen. Het is wel mogelijk om het spaarsaldo tussentijds vrij te laten vallen, voor het einde van de afgesproken looptijd, maar dan vervalt het belastingvoordeel. Normaliter valt het spaargeld pas vrij aan het einde van de looptijd en wordt het voor een bepaald doel ingezet, bijvoorbeeld aflossing van de hypotheek, storting in een lijfrente of de uitvaart.

Tips voor banksparen 

Bij het openen van een bankspaarrekening doe je er verstandig aan goed te vergelijken tussen de verschillende aanbieders. Vraag meerdere offertes aan en onderhandel over de spaarrente.