Veilig barbequen – Oppassen blijft een vereiste.
Met mooi weer gaat bij menige Nederlander de barbeque weer aan. Gemiddeld genomen zijn we zo’n vijftien keer per jaar, meest in onze eigen achtertuin, bezig met de barbeque. Vrijwel iedereen vindt het dan ook een gezellig eetfestijn. Om de saté, kip hamburger en de spies zo lekker en gezond mogelijk te bereiden raadt het Voedingscentrum aan om het vlees of eerst te koken of om voorgegaard vlees te kopen.
Het is een stuk veiliger want de schadelijke bacteriën zijn dan al gedood en het vlees is eerder klaar. Vervoer het vlees na aankoop ook zo koel mogelijk naar huis bij voorkeur in een koeltas. Voor de voedselveiligheid is natuurlijk schone handen en apart bestek een must. Steek een barbeque waarin je briketten of houtskool gebruikt een uur van tevoren aan.
En nog maar al te vaak wordt er spiritus gebruikt tijdens het aansteken. ’Levensgevaarlijk’, dus nooit geen spiritus, brandgel of petroleum gebruiken. Het Brandwondencentrum adviseert om aanmaakblokjes te gebruiken en zet een emmer water klaar voor het geval het toch mis mocht gaan.
Veiligheid gaat voor alles. Neem dat in acht en dan wordt het vast en zeker een gezellige en lekkere barbecue.