Dark Mode On / Off

Beetsterzwaag kent een rijke historie

beetsterzwaag

Beetsterzwaag | Adel van vroeger nog goed terug te zien in dorp.

Op korte afstand van het Friese Drachten, ligt aan de rand van de Friese Wouden, het karaktervolle dorp Beetsterzwaag. In de 18de en de 19de eeuw verkoos met name de adel dit dorp als woonplaats. Dit is nog altijd goed terug te zien aan de vele historische panden met prachtig aangelegde tuinen aan de drie en een halve eeuw oude Hoofdstraat. Meer over deze tuinen en historische panden kun je lezen op www.lanterfanten.nl

Eén van de bekendste gebouwen in het dorp is wel het uit 1821 stammende zomerverblijf van de familie van Lynden. Nu is hier het Revalidatiecentrum Friesland in ondergebracht. Aan de Hoofdstraat zie je verder de historische panden van het Kantongerecht (1811), de Harinxmastate, De Fockensstate (1879), Bordena (1858) en het Lycklamahûs (1824). Niet ver buiten het dorp, naast de bossen, ligt het landgoed Lauswolt. In januari 2007 vonden hier de geheime besprekingen plaats voor de kabinetsformatie.  Al lange tijd is hierin een hotel gevestigd met het fameuze restaurant ‘De Heeren Van Harinxma’. In 2016 werd het restaurant bekroond met een Michelinster.

In de bundel Kopstukken maakte Godfried Bomans het dorp onsterfelijk met het bekende verhaal  “De vondelherdenking te Beetsterzwaag” (1947).

Beetsterzwaag wordt omgeven door prachtige bossen en natuurgebieden waar volop mogelijkheden zijn voor het maken van mooie wandel- en fietstochten. De natuur rondom Beetsterzwaag is zeer gevarieerd. Moerasgebied, heidestroken, naaldbos, loofbos en pijpenstrootjesvelden zijn kenmerkend voor dit gebied.

Bezienswaardigheden:

De Tropische Kas
Aan de Hoofdstraat in de Overtuin van het adellijke Lycklamahûs kun je een bezoek brengen aan de Tropische Kas. In vroeger tijden werden hier door tuinmannen die hun werk voor de adel verrichtten, veel exotische bloemen en vruchten gekweekt. Iedereen kan nu genieten van de bloemen en planten die vroeger alleen voor de adel bestemd waren. Op www.tropischekas.nl lees je meer informatie evenals de openingstijden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.