Dark Mode On / Off

Bergen aan Zee

gastvrij Bergen aan Zee

Middenin het Noordhollands Duinreservaat ligt, even ten westen van het kunstenaarsdorp Bergen, het kleinschalige Bergen aan Zee. Deze badplaats welke in 2006 zijn 100-jarig bestaan uitvoerig heeft gevierd, ligt pal aan zee, en is zeer geliefd bij toeristen en dagjesmensen. In Bergen aan Zee treft men veel villa’s, hotels en appartementen zowel in het dorp, in de duinpannen en juist ook op de toppen van de duinen. Vanuit de woonkamer heeft men vaak een oneindig lijkend vergezicht over de Noordzee.

Bergen aan Zee is terecht trots op de gastvrijheid die men zich eigen heeft gemaakt. In de kleine of middelgrote hotels, de pensions of de appartementen worden gasten van harte welkom geheten. Bergen aan Zee is een prima uitvalsbasis voor het maken van prachtige wandel- of fietstochten door de bossen, duinen of over het strand. Het Noordhollands Duinreservaat is een waar paradijs voor de natuurliefhebber, ook op minder zonnige dagen.

In de zomermaanden is het brede en uitgestrekte strand het domein van vele badgasten. Natuurlijk kun je heerlijk zonnen en zwemmen in de Noordzee. Stoelen, ligbedden en windschermen zijn te huur bij de verhuurbedrijven op het strand. Ook zijn hier toiletten en douches. Voor een drankje en een hapje kan men terecht in de strandpaviljoens, in het noorden ligt een strand uitsluitend bestemd voor naturisten en bij de strandafgang vindt je het Zeeaquarium.

De omgeving van Bergen aan Zee biedt volop mogelijkheden om er eens op uit te trekken. Musea bezoeken of winkelen kan men in Alkmaar maar ook Haarlem en Amsterdam liggen niet veraf. Ook een bezoek aan de oude IJsselmeersteden Medemblik, Enkhuizen en Hoorn is zeker de moeite waard.

De Brede Duinenroute

De 42-kilometer lange ANWB fietsroute “De Brede Duinenroute” is door lezers van De Kampioen uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Nederland. Deze veelzijdige fietsroute loopt door het Schoorlse duingebied. Er moet even flink op de pedalen worden getrapt want hier tref je de hoogste duinen van Nederland (54 meter) aan. Vanaf eind augustus en september staat de hei uitbundig in bloei. De route voert je verder over de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten en door het schilderachtige Bergen. Om het Noordhollands Duinreservaat te bezoeken heb je een toegangskaartje nodig welke gemiddeld 1,80 per dag kost. De bewegwijzerde fietsroute is verkrijgbaar bij de VVV’s in het gebied maar staat ook vermeld in de fietsgids van de ANWB. Hierin staan twintig ANWB routes in Noord-Holland Noord. Ook verkrijgbaar bij de VVV.

Het Noord-Hollands Duinreservaat

Het Noord-Hollands Duinreservaat is uniek in Nederland en zelfs in Europa. Veel toeristen komen dan ook speciaal voor dit ongerept stuk duinterrein. Maar liefst 5.500 hectare groot, van Wijk aan Zee tot Schoorl is het genieten van de specifieke flora en fauna die je juist in dit duinlandschap tegenkomt. Fietsen, wandelen, paardrijden er zijn volop mogelijkheden voor recreatie. En het strand is natuurlijk alle dagen van het jaar de plek voor het maken van een heerlijke strandwandeling.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.