Dark Mode On / Off

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom | Paleis van de Markies van Bergen op Zoom, het Markiezenhof.

De stad Bergen op Zoom heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Nederland. Pas in 1749 lukt het de Fransen de stad in te nemen. De Spanjaarden hadden het een paar eeuwen eerder ook geprobeerd, maar dat mislukte. De bijnaam van Bergen op Zoom was dan ook “La Pucelle”, De Maagd. Door de loop van de Schelde, was Bergen op Zoom een belangrijke handelsplaats, gelegen tussen de Noordzee en de stad Antwerpen. Van dit roemrucht verleden is veel bewaard gebleven. In Bergen op Zoom is veel cultuurhistorie te beleven. De trots is het Paleis van de Markies van Bergen op Zoom, het Markiezenhof.

Een uitstapje naar de vestingstad Bergen op Zoom kan zonder veel moeite uitlopen in een uitgebreid weekendverblijf. De vele bezienswaardigheden, unieke ligging en het nog levende rijke verleden staan hier borg voor. Smalle straatjes, oude pleintjes en de vele monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen leven. Het rijke verleden van de stad is nog overduidelijk af te lezen aan de vele fraai gerestaureerde gebouwen. In het compacte stadscentrum staan meer dan 600 monumenten. Het opvallendste monument in de stad is het Markiezenhof, voormalig woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom en nu in gebruik als o.a. een museum.

De monumentale gebouwen in het centrum vormen een uniek decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants. De wandeling Historische Stadswandeling voert u door het historische centrum van Bergen op Zoom. Daarnaast heeft Bergen op Zoom een gevarieerde natuurlijke omgeving; bossen, heide, zandverstuivingen en watergebieden. Uitgebreide wandel- en fietsroutes kunnen door en langs deze gebieden gemaakt worden.

Bergen op Zoom is ook vermaard om haar diepgewortelde tradities en jaarlijks terugkerende evenementen. Evenementen die teruggrijpen naar de historie zijn o.a. de Maria Ommegang en de openluchtspektakels van de Vierschaar. Maar ook de Bourgondische Krabbenfoor, het Philip Morris Jazzweekend en Poptocht Special staan al sinds jaar en dag op de agenda.

Bergen op Zoom: een stad die je niet kunt kunt passeren zonder zelf eerst de sfeer te hebben geproefd.

Bergen op Zoom , Vestingstad

De Tachtigjarige Oorlog, de oorlogen tegen Engeland, de Franse Overheersing, al deze woelige perioden hebben een blijvende invloed gehad op de cultuur en het cultuurhistorisch erfgoed. In de Nederlandse Vestingsteden kunt u dit verleden nog op vele plekken ervaren. Iedere Nederlandse Vestingstad heeft zo zijn eigen verhalen. Unieke verhalen over belegeringen, bestormingen en schandelijke plunderingen. Over listen en verraad en over helden en daden.

Waar vroeger de kanonnen bulderden en soldaten af en aan renden, heerst nu de gezelligheid van een dagje uit. De tijd van hermetisch afgesloten stadspoorten is lang vervlogen. Gelukkig maar, want nu kan iedereen genieten van de schoonheid en de charme van de Nederlandse Vestingsteden.

Bron:www.bergsnet.com/vvvboz.htm

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.