Dark Mode On / Off

Bescherm je ogen op de piste

Oogfonds start campagne tegen oogbeschadiging tijdens wintersport

Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Steeds meer mensen in Nederland worden blind of slechtziend. Bij zeven op de tien mensen is dat te voorkomen. De ogen beschermen én oogziektes op tijd herkennen en behandelen is hiervoor van cruciaal belang. Daarom start het Oogfonds de publiekscampagne Oog voor bescherming. Doel van de campagne is om jong en oud te informeren over het belang van een goede bescherming van de ogen en tips te geven over hoe je je ogen kunt beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Schadelijke UV-straling

De campagne start middenin het wintersportseizoen en adviseert wintersporters om de ogen te beschermen op de piste. In de bergen, en zeker in besneeuwde bergen is de UV-straling vaak tien keer zo sterk als in Nederland. Daarbij komt dat het sneeuwoppervlak een grote hoeveelheid UV-stralen weerkaatst.

Inmiddels is algemeen bekend dat teveel UV-straling schadelijk is voor de huid. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook de ogen goed beschermd moeten worden. Het dragen van de juiste ski-of zonnebril tijdens de wintersport is daarom erg belangrijk. Niet alleen wanneer de zon schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen. 50% van de UV-stralen dringt namelijk door het wolkendek heen.

Vier tips voor het kiezen van de juiste ski- of zonnebril:

  • Kies een bril die UV 400 gecertificeerd is of 100% UV-bescherming geeft. De glazen brokkelen het UV-licht dan grotendeels af.
    Kies een polariserende bril, deze neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.
    Kies een bril die voorkomt dat het UV-licht je ogen van boven, onder en via de zijkant kan bereiken.
    Kies een bril met glazen van onbreekbaar polycarbonaat zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.

Kijk voor meer tips op www.oogfonds.nl/wintersport.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen