Dark Mode On / Off

Besparen door overstappen hypotheek

overstappen hypotheek

Door de lage hypotheekrente van dit moment kan je mogelijk veel geld besparen door over te stappen. Volgens hypotheekondernemers zou een op de vijf huizenbezitters flink kunnen besparen op de hypotheeklasten. Het voordeel is gemiddeld zo’n 1300 euro per jaar.

Om te bepalen of oversluiten wel of niet loont moet niet alleen gekeken worden naar het verschil in de rente. Bij het oversluiten komen nog verschillende kosten kijken, zoals de kosten van de hypotheekadviseur, de taxatie en de notaris. Maar deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar. In de meeste gevallen zal er echter ook sprake zijn van een boete aan de huidige hypotheekverstrekker. In de meeste contracten staat een maximale extra aflossing vermeld van meestal 10% of 20% van de hoofdsom en wanneer er meer wordt afgelost kan de hypotheekverstrekker een boeterente in rekening brengen vanwege de rente-inkomsten die ze misloopt. Hoe hoog deze boeterente is hangt af van de tijd tot rentevaste periode afloopt en van de rente zelf. Als je deze boeterente niet uit eigen middelen kan betalen zal je het mee moeten lenen met de nieuwe hypotheek, wat een deel van het voordeel weer teniet doet.

Ondanks de kosten van het oversluiten kan het nog steeds gunstig zijn om over te stappen. Alleen tussenpersonen lijken er niet erg happig op om je erbij te helpen. Mogelijk stap je namelijk over van een hypotheek uit de oude regeling waar ze nog steeds provisie voor krijgen, naar een hypotheek waarop ze dat niet meer krijgen, maar waarvoor ze alleen eenmalige advieskosten ontvangen. Verschillende websites bieden tools om zelf je voordeel uit te kunnen rekenen, zodat je weet waar je over praat voordat je naar je tussenpersoon stapt. Kijk bijvoorbeeld op www.ikbenfrits.nl of www.berekenhet.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.