Blokzijl | Startpunt voor recreatie in Nationaal Park De Weerribben
In de Kop van overijssel ligt het voormalige Zuiderzeestadje Blokzijl. Blokzijl werd na de 16e eeuw een belangrijke schakel tussen de aan- en afvoer van de VOC-schepen. De lading die door de schepen werd vervoerd werden in Blokzijl overgeslagen op tjalken en op die manier verder vervoerd. De haven van Blokzijl werd een vestigingsplaats voor veel kooplieden en kapiteins van de schepen. Tegenwoordig wordt het kleine en rustige Blokzijl in de zomermaanden overspoeld met duizenden toeristen en dagjesmensen.
De ligging van Blokzijl aan de rand van De Wieden tezamen met de Weerribben het Nationaal Park De Weerribben, is een ongerept natuurgebied met oneindig veel mogelijkheden voor watersport- en recreatie. Niet voor niets werd het Giethoornse Meer in 2005, door de NCRV nog uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland. Het Nationaal Park De Weerribben heeft een oppervlakte van 3500 ha. en wordt door toeristen veel bezocht. Varend in een kano of electroboot kun je de stilte en de schoonheid van dit immense natuurgebied ervaren. Het Bezoekerscentrum kan je allerlei informatie verschaffen voor wandel- of fietsactiviteiten in de regio.
Kaatje bij de Sluis
Blokzijl is mede onder de aandacht gebracht door de legende van Kaatje bij de Sluis. Kaatje werd geboren als dochter van de kapitein op de walvisvaart, Brecht. Echter toen Kaatje werd geboren zat de kapitein al 10 maanden op zee. Wie de echte vader van Kaatje was is nooit bekend gemaakt maar het vermoeden is wel dat deze moet worden gezocht onder de notabelen van het stadje. Kaatje kreeg grote bekendheid doordat ze al vanaf haar 18e jaar de scepter zwaaide, als herbergierster in “In den Gouden Walvisch”. Haar grote persoonlijkheid, charme en vooral haar kookkunst werden wereldberoemd onder de zeevarenden.
Kaatje bleef haar hele leven vrijgezel. Ze heeft haar hele leven lang gewacht op haar grote liefde, de zeeman Hilbert. Deze kapitein en kaper in staatsdienst, verbleef op Madagascar. Hij kwam in 1723 terug naar Blokzijl toen hij het nodige fortuin had vergaard. Juist in dat jaar is Kaatje overleden aan de gevolgen van een brute overval. Naast het fortuin dat Kaatje in alle jaren had opgebouwd, namen zij ook haar receptenboeken mee. Hilbert keerde terug naar Madagascar en de receptenboeken van Kaatje zijn nooit teruggevonden.
Bezienswaardigheden:
- Kunst en Cultuur Museum
- Het GildenhuysStichting Oud Blokzijl
- Kerkstraat 7
- BlokzijlBron o.a. Kaatje bij de Sluis Blokzijl