Dark Mode On / Off

Bomen snoeien in november

De meeste boomsoorten zoals esdoorns, de berk en de notelaar kunnen het beste worden gesnoeid in de maand november.

De meeste boomsoorten zoals esdoorns, de berk en de notelaar kunnen het beste worden gesnoeid in de maand november. Wanneer deze bomen later worden gesnoeid dan loop je de kans dat ze doodgaan als gevolg van het zogenaamde “bloeden”. Vanaf januari komt de sapstroom in de bomen alweer op gang, ga je ze daarna snoeien dan lukt het de boom niet om de ontstane wond te dichten.

Veel mensen denken dat, wanneer men de snoeiwond afdekt of met speciale boombalsem dicht smeert, dat dat voldoende is. Maar de plant bloedt evengoed nog weken lang door en zal het niet overleven. Wanneer je een boom snoeit en je ziet de sapstroom uit de wond komen, dan spreekt men van ‘huilende bomen’.

Het snoeien van de druif kan vanaf november tot ongeveer half januari. Ook beter, om niet later te snoeien want deze klimplant kan net als de huilende bomen doodgaan door het bloeden.

Dikke takken nooit in één keer zomaar afzagen maar eerst aan het einde van de stam, aan de onderkant even inzagen. Dan scheurt de tak er niet af en blijft het boomschors in takt.

Zorg voor scherp en goed gereedschap. Dat voorkomt dat er een wond ontstaat die bijna niet meer dichtgaat.

Bron: Readers Digest

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen