Landgoed De Stippelberg is een afwisselend gebied met loof- en naaldbomen, zandverstuivingen en heide
Stippels
Eind negentiende eeuw bestond de Stippelberg bijna volledig uit heide. Tussen 1893 en 1935 werd het gebied door de Heidemaatschappij ontgonnen. Het bedrijf plantte onder meer douglasspar en Japanse lariks. In het westen liggen oude stuifduinen als ’stippels’ in het landschap. Op deze ’stippels’ zijn grove dennen aangeplant. Aan deze heuvels dankt de Stippelberg zijn naam.
Natuurlijk bos
Sinds 1993 beheert Natuurmonumenten het gebied. De vereniging creëert open plekken in het bos waar inheemse soorten als lijsterbes, berk, beuk, winter- en zomereik kunnen ontkiemen. Oude, dode bomen blijven liggen en vormen een bron van leven voor paddestoelen, mossen en insecten.
In het oostelijk deel van de Stippelberg liggen enkele restanten heide. Om te voorkomen dat alle heide verdwijnt, grazen hier Schotse hooglanders.
Koningsvaren
Nat en droog, laag en hoog. Een deel van het gebied is nat, een deel van het gebied is droog. Door deze afwisseling kunnen hier veel verschillende planten soorten groeien, zoals koningsvarens. Ook een hoogteverschil van vier meter zorgt voor variatie in de begroeiing.
Dierenrijkdom
Er broeden maar liefst 81 vogelsoorten op de Stippelberg, waaronder negen zeldzame. De 25 poelen in het gebied zijn belangrijk voor de zeven amfibiesoorten die het gebied rijk is. De poelkikker en de vinpootsalamander zijn zeldzaam.
Chique lanen en vleermuizen
De rechte lanen van statige eiken en beuken verraden dat de Stippelberg een landgoed is geweest. In de oude laanbomen wonen vleermuizen die overwinteren in een speciaal voor hen omgebouwde bunker in het oosten. Andere zoogdieren in het gebied zijn eekhoorn, bunzing, ree, haas en vos.
Das
Sinds 1998 is de das terug van weggeweest. Waarschijnlijk komt dit zoogdier uit de oostelijk gelegen bossen van Venray en is het twee drukke wegen overgestoken. Om deze risicovolle overtocht voor eventuele nakomelingen te vergemakkelijken is een aantal dassentunnels aangelegd.
Meer info: www.natuurmonumenten.nl