Brussel is een groenere stad dan u zou denken. Wist u dat Brussel meer groene ruimten te bieden heeft dan heel wat andere grote Europese steden? Parken, bossen, Zoniënwoud, privé-tuinen, kerkhoven, sportterreinen… samen goed voor meer dan 8.000 hectare groen, dat is de helft van het Gewest!
Toch zijn deze groene ruimten in hoeveelheid en kwaliteit ongelijk verdeeld: de gebieden aan de Rand van het Gewest halen met bossen, vochtige gebieden, resten landbouwgrond een groenpercentage tussen 30 en 71%, daar waar het stadscentrum het moet stellen met amper 10% (in hoofdzaak openbare parken).
Met zijn groene ruimten, zijn architectonisch en cultureel erfgoed is en blijft Brussel een stad waar het aangenaam wandelen is.
Stripparkoers
Het stripverhaal speelt een belangrijke rol in de culturele geschiedenis van de stad. Brussel komt trouwens in heel wat strips voor.
Het idee voor een stripparkoers kwam van Michel Van Roye, in 1991 Schepen van de Openbare ruimte en Leefmilieu van de Stad Brussel. Het werd in de praktijk uitgewerkt door het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal en door de vereniging “Art Mural”, die gezorgd heeft voor de uitvoering van de fresco’s naar een originele tekening van de auteurs.
Momenteel zijn er 24 fresco’s gespreid over het Gewest, aangevuld met enkele standbeelden die ook met het beeldverhaal te maken hebben. Voeg daar bij de musea, de geboorteplaatsen van bekende auteurs en de plaatsen die als decor in stripverhalen gediend hebben, en u heeft materie genoeg om een rijk gevulde stripwandeling door de stad te maken.
Architectonisch erfgoed
Wie Brussel zegt, zegt Art Nouveau en Victor Horta, de Grote Markt, het Atomium… aan architectonische parels in de stad geen gebrek, vanaf de Renaissance tot de moderne tijden, en dit zowel voor de toeristen als voor de Brusselaars zelf. Een architectonische wandeling door Brussel houdt telkens weer nieuwe verrassingen in petto!
Eens per jaar in september gaan met de Open Monumentendagen de deuren open van talloze gebouwen die normaal gezien voor het publiek gesloten zijn, en die zich zo onder vele nieuwe facetten laten ontdekken.
Zowel ondergronds als bovengronds is de Brusselse metro sedert bij 30 jaar drager van eigentijdse kunst. Dit stadsproject is bedoeld om het grote publiek, het publiek dat het openbaar vervoer gebruikt, vertrouwd te maken met kunst en telt intussen meer dan 50 kunstwerken verspreid over het grondgebied van het Gewest.
Bron en meer uitgebreide info op: www.bruxelles.irisnet.be