Dark Mode On / Off

Carbid schieten op oudejaarsdag

Carbid schieten | Populair in oosten en noorden van Nederland.

Traditioneel wordt er elk jaar op oudejaarsdag veel geknald met carbid. In melkbussen wordt een brok carbid gestopt en door water toe te voegen wordt gasvorming opgewekt. Door de deksel (of een bal) op de bus te doen ontstaat door de gasvorming grote druk.

Door een gaatje in de achterzijde kan de melkbus tot ontploffing worden gebracht. Dit gebeurt vaak door vuur of een elektronische ontsteking. Omdat dit een “ongecontroleerde” ontploffing is kan er van alles misgaan: Het deksel kan iemand raken of de bus knalt uit elkaar of schiet uit zijn verankering.

Het is hierom ook verboden. Maar in veel plaatsen in o.a. Twente wordt het gedoogd. Wil je het zeker weten, vraag het na bij de gemeente.

Advies: houd huisdieren binnen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.