Dark Mode On / Off

Cuba.

Havana | Veel oldtimers en schitterende gebouwen en monumenten.

Wie een bezoek brengt aan Cuba mag zeker Havana niet overslaan. Het oude gedeelte van Havana, genaamd Habana vieja, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. En hier is dan ook veel moois te zien zoals het Museum van de Revolutie, een prachtig gebouw wat vroeger het paleis was van de voorganger van Fidel Castro, dictator Batista.

Het straatbeeld laat vele Amerikaanse oldtimers, Lada’s en gele Coco-taxi’s zien. Dit deel van Havana heeft schitterende oude gebouwen en monumenten. Medische zorg en onderwijs, tot en met universitair niveau is in Cuba gratis. Vrijwel geen enkele Cubaan betaalt huur maar het inkomen van de Cubanen is dan ook uiterst laag.

Cuba stimuleert het toerisme op grote schaal en er komen dan ook dagelijks vele toeristen het land bezoeken. Het schiereiland Varadero kent vele schitterende resorts en mooie stranden maar neem toch enkele dagen de tijd om Havana te ontdekken. Op straat wordt je veelvuldig aangesproken door vriendelijke Cubanen die je maar wat graag Cubaanse sigaren willen verkopen. De medische zorg is dan wel gratis maar de laatste jaren zijn meer dan 25.000 artsen en verpleegsters naar het buitenland gestuurd om bevriende landen te helpen. In eigen land is daardoor de medische zorg hard achteruit gegaan. In winkels is niet veel te krijgen of je moet er lang voor in de rij staan.

Een wandeling door Havana, met zijn 2,2 miljoen inwoners is een genot. Kleine smalle straatjes die uitkomen op prachtige pleinen zoals de Plaza Catedral, Plaza Armas of het Plaza de San Fransisco. Overal hoor en zie je live muziek. Wandel over de wandelpromenade, de Prado, en geniet van het echte Cuba. Het moderne gedeelte van Havana kent meer gebouwen uit de jaren dertig. Het grote Hotel National bevindt zich in dit gedeelte. Kijk niet raar op wanneer je Nederlandse DAF-bussen ziet rijden, deze rijden overal rond in Cuba.

Eén van de bekendste openluchtnachtclubs in Havana is Tropicana maar er wordt wel een fikse entree gevraagd. Hou er rekening mee dat het je minimaal 80 euro kost om binnen te mogen. Geniet van Cuba ondanks alle tegenstellingen die je zult waarnemen maar een strandvakantie op Varadero moet je echt combineren met een bezoek aan Havana.