Dark Mode On / Off

De 6 beste strategieën om geld te besparen

Hoe kun je geld besparen?

Vandaag de dag is geld besparen op alles wat je maar kan belangrijker dan ooit. De inflatie swingt de pan uit, waardoor prijzen van allerlei soorten goederen en diensten heel wat hoger liggen dan een jaartje geleden.

Waarom dit precies het geval is zal een onderwerp voor een volgend artikel moeten zijn, maar het staat vast dat je euro op dit moment gevoelig minder waard is dan je gewoon was.

De overheid probeert dit wel wat op te lossen, maar uiteindelijk zal het aan de consument zelf liggen om hiermee om te gaan.

Hoe kan je geld besparen, en op wat? Lees verder, want wij geven je de 6 beste strategieën.

1. Kies voor oudere of zelfs gebruikte modellen

Ja, het is veel leuker om een nieuwe auto, smartphone of jas aan te kopen, maar als je voor een ouder model gaat, of zelfs tweedehands/reeds gebruikte zaken koopt, zal je heel veel geld kunnen besparen.

Als je kijkt naar “refurbished” laptops of smartphones, kan je al snel ettelijke honderden euro’s uitsparen in tegenstelling tot een nieuw model kopen, en het is een feit dat veel van die “refurbished” modellen echt bijna net hetzelfde zijn, en dat ze amper in kwaliteit moeten inboeten.

Je krijgt er meestal ook gewoon de handleidingen bij, en natuurlijk ook een waarborg.

Voor kleding is het misschien niet zo aangenaam om tweedehands te shoppen, maar je kan je ook gewoon beperken tot de nieuwste modellen te vermijden, en simpelweg die van vorig jaar te kopen. Daar krijg je vaak flinke korting op, en het is op zich ook beter voor het milieu.                        

2. Snoei in je nodeloze uitgaven

Iedereen heeft wel een abonnement of een weerkerende uitgave die in feite volledig nutteloos is, en die gewoon kan worden geschrapt zonder problemen.

Overloop eens waar jij op regelmatige basis geld aan uitgeeft, en overweeg of je dit niet kan verminderen of gewoon kan verwijderen uit je leven.

Voorbeelden hiervan zijn abonnementen op fysieke producten zoals een krant of een magazine. Heb je die echt nodig, of kan je je informatie ergens gratis vinden?

Heb je een dienst zoals Netflix echt nodig, of kan je gewoon films bekijken op de televisie, of via Youtube?

Gok je graag eens, maar merk je dat je hier echt wel geld aan verliest? Dan kan je zeker eens overwegen om eerst en vooral slimmer om te gaan met je geld door een boek te lezen over de beste gokstrategieën, of gewoon iets simpels zoals uitkijken naar goede deals bij casino’s en bookmakers, zoals een no deposit bonus of andere promoties.

Als je vaak videogames speelt, kan het ook voorvallen dat je hier regelmatig geld aan uitgeeft, bijvoorbeeld aan een maandelijks abonnement, of allerlei in-game aankopen. Er zijn duizenden verschillende gratis games op de markt, die je evenveel entertainment kunnen verschaffen.

3. Kijk uit naar promoties (uitverkoop, opruiming)

Als een aankoop niet absoluut dringend is, kan je heel veel geld besparen door gewoon te wachten tot het product in kwestie in afslag staat, tot er een promotie op wordt gegeven, of tot het een echte uitverkoop wordt.

De meeste winkels hebben regelmatig periodes waarin ze kortingen geven tot zelfs 90% op bepaalde producten, en als je kan wachten tot dan, bespaar je heel veel geld.

Ook zijn er op bepaalde tijdstippen (denk aan de periode rond kerst) algemene uitverkopen, de zogenaamde seizoensopruiming, waarin je heel veel producten kan kopen aan een lagere prijs.

Het is een goed idee om op voorhand na te denken wat je nodig zal hebben het komende jaar, en tijdens de uitverkoop gewoon zoveel mogelijk van die producten in te slaan.

4. Vergelijk energievoorzieners

Wat voor veel mensen zonder twijfel één van de grootste kostenposten is (behalve belastingen!) zijn de vaste lasten zoals energie, benzine en internet.

Wist je dat de meeste Nederlanders nooit de tijd nemen om energievoorzieners te vinden die hen de beste deals kunnen aanbieden?

Dit kost immers tijd en moeite, en zo geven ze meer geld uit dan in feite nodig is. Op jaarlijkse basis kan je met een eenmalige moeite zonder twijfel honderden tot zelfs duizenden euro’s besparen.

Via allerlei websites is het vandaag de dag een fluitje van een cent om je huidige energie-, brandstof-, internet-, of andere voorzieners te vergelijken met de concurrentie, en als je een betere deal ziet, kan je zeer eenvoudig overschakelen.

Duurzaam wonen is ook in opmars, en door je huis goed te isoleren kan je ook heel wat geld besparen op je energierekening.            

5. Vergelijk prijzen

Wanneer je gaat shoppen of boodschappen doet, kan je heel wat geld besparen door er wat meer tijd in te steken en producten en de prijzen met elkaar te vergelijken.

Heb je echt een reep chocolade nodig van dit of dat merk, of kan je ook een goedkoper alternatief nemen?

Voor kleinere aankopen kan je denken dat het niet veel uitmaakt, een euro hier of daar, maar als je op wekelijkse basis een paar euro kan besparen, heb je op jaarbasis je energierekening van een maand gedekt.

En voor grotere aankopen, zoals een televisie, smartphone of auto, is het al zeker een absolute must om grondig de tijd te nemen om alle mogelijke opties met elkaar te vergelijken en een weldoordachte keuze te maken.

Ideaal als je dit combineert met een promotie, uiteraard!

6. Stel een budget op

Tot slot geven we je nog de beste strategie van al: stel een budget op.

Als je niet precies weet hoeveel geld je binnenkrijgt en waar het heen gaat, is het zeer moeilijk om geld te besparen.

De eerste stap hier is een systeem op te stellen waar je al je geldzaken in kwijt kan.

Dit kan een eenvoudig Word-documentje zijn, een Excel-werkblad, of zelfs een specifieke app op je smartphone.

Je kan het eventueel ook opschrijven, maar digitaal is een betere optie omdat je dan makkelijker kan zoeken, groeperen en een overzicht kan scheppen.

Hou dan voor de komende paar maanden precies bij waar je geld aan uitgeeft en hoeveel je verdient – en vul al die data accuraat in je systeem in.

Na een paar maanden heb je wellicht een goed overzicht van de gemiddelde maand, en dan kan je kijken hoe het gesteld is met je financiële leven.

Waar spendeer je het meeste geld aan? Waar kan je eventueel in schrappen?

Zijn er zaken die je absoluut nodig hebt, maar waar je goedkopere opties voor kan vinden? (Zoals je vaste lasten!)

Is er iets dat je in feite totaal niet meer nodig hebt, en dat je meteen kan buitengooien?

Kortom, door een budget op te stellen zal je niet alleen een helder beeld krijgen van je financiën, maar ook hoe en waar je kan besparen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.