Dark Mode On / Off

De belangrijkste technologieën van de toekomst

technologie van de toekomst

Een dertigtal jaar geleden stonden we al perplex van een draagbare telefoon en was het internet nog een ver-van-mijn-bedshow. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone waarmee je veel meer kunt dan enkel bellen. Denk aan informatie opzoeken, videogames spelen, foto’s nemen, chatten, online bankieren, enzovoort.

Technologie heeft een gigantische impact op het dagelijks leven van iedereen. Als je kijkt naar het concept van de Wet van Moore – het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling verdubbelt elke twee jaar, met andere woorden technologische vooruitgang komt steeds sneller en sneller – dan besef je dat we de komende jaren nog voor heel wat verrassingen zullen komen te staan.

In dit artikel bekijken we de belangrijkste technologieën van de toekomst. We kunnen onmogelijk voorspellen wat er allemaal staat te gebeuren, maar vandaag de dag zijn er reeds allerlei technologieën in ontwikkeling die ons toelaten om lekker te speculeren.

Cryptocurrency

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Cryptocurrency is een vorm van gedecentraliseerde digitale valuta waarmee je anoniem online betalingen kan doen over de hele wereld. Een voorbeeld van een cryptomunt is Bitcoin. Deze munt komt de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, wegens allerlei wetgeving die erover werd doorgevoerd, beroemdheden die erin investeren en de gigantisch fluctuerende prijswaarde.

Steeds meer mensen beleggen in cryptocurrency zoals Bitcoin, en waarom ook niet? Ja, het is een vrij riskante belegging, want de volatiliteit van een cryptomunt betekent dat je geld op een maand tijd kan halveren … of maal tien kan gaan. Door deze onvoorspelbaarheid is het nog steeds een beetje een vorm van gokken, maar dat kan je zeggen over alle vormen van beleggen, toch?

Wist je dat cryptocurrency in feite slechts een van de toepassingen is van de achterliggende technologie, genaamd blockchain? Blockchain heeft de mogelijkheid om de technologische wereld even ingrijpend te veranderen als het internet dat heeft gedaan. Cryptomunten zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook de manier waarop we verkiezingen, gezondheidszorg en het traceren van goederen regelen, kan volledig worden omgegooid.

Toch is de kans dat cryptocurrency of blockchaintechnologie van vandaag of morgen omnipresent wordt klein – maar niet onbestaand. Als je zelf ook wat meer wil leren over deze fascinerende en revolutionaire technologie, is het internet de beste bron. Er zijn tal van interessante websites beschikbaar. YouTube video’s geven bijvoorbeeld vaak uitgebreide besprekingen van cryptoplatformen, zoals een Bitvavo review of een Binance bespreking.

5G Internet

Alles moet steeds sneller en efficiënter. Het uitrollen van 5G internet, de vijfde generatie van draadloze systemen, is daar een logisch gevolg van.

Momenteel werken de meeste smartphones en tablets in ons land op 4G, maar daar komt binnenkort snel verandering in. Met 5G zal er grotere gegevensdoorvoer zijn en minder vertraging. In theorie kan dit zelfs oplopen tot 800 gigabits per seconde. Dat is waanzinnig snel, maar een meer realistische verwachting is 1 gigabit per seconde (ofwel 0,125 gigabyte per seconde). Dat is nog steeds erg snel, want volgens de OESO ligt het gemiddelde mobiele dataverbruik in Nederland op slechts 1 gigabyte per maand.

Om 5G volledig te implementeren zijn er heel wat aanpassingen nodig, vooral op het vlak van hardware. Denk aan meer antennes en nieuwe technieken om het verhoogde energieverbruik op te vangen.Hoewel deze technologie dus al bestaat en landen zoals China en de Verenigde Staten er volop mee bezig zijn, zal het nog een aantal jaren duren voor het in Nederland en België uitgerold wordt.

Toenemende rol voor smartphones

Bijna 90% van alle Nederlanders beschikt over een smartphone. We kunnen dus stellen dat min of meer iedereen er eentje heeft. Zoals we eerder al aangaven, kunnen smartphones al voor heel wat verschillende zaken worden gebruikt. Denk aan social media, bankieren en QR-codes scannen.

Het aantal toepassingen van smartphones blijft toenemen. In de toekomst zal je smartphone dus een onmisbaar aspect van je leven worden. Een goed voorbeeld hiervan is mobiele toegang, waarmee je met je smartphone dient als sleutel van je huis, kantoor of zelfs je auto, waarmee je van op een afstand deuren en ramen kan op slot doen of ontgrendelen.

Smartphones zelf kunnen intussen vergrendeld worden met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dit is al een serieuze stap vooruit op het vlak van veiligheid. Het grootste nadeel van het toenemende belang van een smartphone, ligt in het feit dat als je je smartphone verliest je alles kwijt bent. Voordat we deze technologie dus beginnen gebruiken, moeten we eerst een veilige oplossing vinden als backup.

Nog veel meer

Naast de bovenstaande grote technologische sprongen vooruit, zijn er nog tal van andere interessante ontwikkeling op komst. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 3D-films zonder 3D-brillen. Als je graag eens een filmpje kijkt in de cinema, maakte je ongetwijfeld al eens kennis met de vervelende 3D-bril. In de nabije toekomst is het mogelijk om de voordelen van een 3D-film te krijgen, zonder een dergelijke bril te moeten gebruiken.
  • Kwantumcomputers. De computers zijn gebaseerd op de wetten van de kwantummechanica. Deze technologie zal wetenschappelijke vooruitgang nog in een hogere versnelling trappen, door het razendsnel oplossen van complexe simulaties en ingewikkelde berekeningen.
  • Wereldwijd internet voor iedereen. Door een initiatief van Elon Musk van Tesla zou het in de toekomst mogelijk zijn om de hele wereld met elkaar te verbinden, met behulp van meer dan 4000 satellieten.

Kortom, de wereld wordt steeds kleiner. De technologische wonderen van morgen zullen die van gisteren ver achter zich laten.

Aanbevolen artikelen