Dark Mode On / Off

De midwinterhoorn wordt weer opgepoetst

Van hout gemaakte midwinterhoorn is een koperen blaasinstrument

Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat heden ten dage nog wordt gebruikt in Twente, Westerwolde en de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland vlak over de grens. De midwinterhoorn zou vroeger veelvuldig zijn gebruikt om boze geesten te verdrijven. Met name in Twente is de midwinterhoorn vaak te horen vanaf de eerste advent tot en met drie koningen.

Hoewel de hoorn van hout is gemaakt, wordt hij gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. Er kunnen dan ook alleen natuurtonen worden voortgebracht, bijvoorbeeld G-c-e-g.

In Twente en in de Achterhoek worden in de kerstperiode weer vaak demonstraties gegeven en ook worden er veel wandeltochten georganiseerd die langs de midwinterhoorn-blazers komen. De midwinterhoorn is tot kilometers ver in de omtrek te horen zeker wanneer het droog en licht vriezend weer is.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.