Zit u graag in uw tuin en wilt u er maximaal van genieten? Dan zullen mooie en comfortabele Van der Garde tuinstoelen of een prachtige tuinset daar zeker goed bij helpen. Nu valt er veel te zeggen over modellen, kleuren en formaten van tuinmeubilair. De een wil een kleine tuin graag opfleuren met een compacte tuinset in een lichte tint, de ander heeft juist alle ruimte voor een riante opstelling in een robuuste uitvoering voor 8 personen. Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk en er is op internet al veel over geschreven. Daarom willen we het in dit artikel eens hebben over een ander (belangrijk) aspect van tuinmeubilair: het materiaal.
Welk materiaal voor uw tuinmeubilair?
Voor het frame en de zitting van tuinmeubelen bij Van der Garde tuinmeubelen wordt gewerkt met verschillende materialen. Dat varieert van aluminium, staal, hout, graniet, polywood, strekmetaal of RVS (voor frame of tafelblad) tot kunststof, wicker of rope (voor de zitting). Veel van deze materialen kunnen tegen ons Hollandse weer en dus probleemloos het hele jaar buiten staan.
- Kunststof is goedkoop, weersbestendig en verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen. Het materiaal weegt weinig, wat maakt dat u het meubilair makkelijk kunt tillen en verplaatsen. Ook het onderhoud zal u weinig moeite kosten.
- Aluminium is slijtvast, lichtgewicht maar toch heel erg sterk. De uitstraling is stijlvol en het materiaal kan eigenlijk niet roesten.
- Hout voor tuinmeubilair is altijd extra sterk en heeft een warme, natuurlijke look die garant staat voor sfeer. Het materiaal is duurzaam, weerbestendig en eenvoudig te onderhouden.
- Wicker is de kunststof variant van rieten vlechtwerk. Het is sterk en kan tegen alle weersinvloeden, waaronder vocht en UV-straling. Wicker verkleurt niet.
- Rope is een trendy materiaal dat een beetje op wicker lijkt, maar veel ruimtelijker oogt. Het vlechtwerk is van een soort touw (Engels: rope!), wat een aparte en fraaie uitstraling geeft. Rope is verkrijgbaar in diverse diktes en kleuren.
Voor elke omgeving het juiste materiaal
Welk materiaal u het beste kunt kiezen, hangt af van waaraan het precies wordt blootgesteld. Waar woont u en hoe zijn de weersomstandigheden over het algemeen? Het ene materiaal kan nu eenmaal meer hebben dan het andere. Als het vaak (hard) waait, kunt u beter geen lichtgewicht aluminium kiezen. Ga liever voor teakhout, dat zwaarder is en bovendien op natuurlijke wijze wordt schoongehouden door zoute lucht en opwaaiend zand. Woont u in de buurt van het spoor of een industrieterrein, dan kunnen zwevende metaaldeeltjes zich hechten aan RVS, dus een goede reden om kunststof of een ander materiaal te overwegen. En nog iets om over na te denken: waar komen uw tuinstoelen of tuinset eigenlijk te staan? Beschut of niet? Aluminium kan bijvoorbeeld veel beter tegen vorst dan wicker, dat echt afgedekt of opgeborgen moet worden in de winter.
Geen omkijken naar
Alle materialen vergen enig onderhoud. Door regelmatig gebruik en weersomstandigheden kan uw tuinmeubilair vuil worden, zodat u het een keer moet reinigen. Bij kunstsof, RVS of aluminium is dat onderhoud minimaal: een keer goed afspuiten is vaak al voldoende. Hout heeft iets meer aandacht nodig, omdat het gevoeliger is voor schimmel of verkleuring. Als u het hout echter één keer per jaar behandelt met een speciale olie, houdt u het in perfecte conditie.
Handige tip voor senioren
Niet alle tuinstoelen zijn zomaar voor iedere gebruiker geschikt. Zo zijn verstelbare stoelen over het algemeen minder prettig voor senioren omdat ze vaak een wat lagere zit hebben. Beter is een stevige lichtgewicht tuinstoel met een vaste zit, zodat opstaan makkelijker gaat en de stoel niet per ongeluk kan inklappen. Ook handig als de kleinkinderen op bezoek zijn…
Wat kost een tuinstoel of tuinset?
Bij de keuze voor het materiaal komt ook de vraag aan de orde: wat mag uw tuinameublement kosten? Dat is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden! Er zijn tuinstoelen en tuinsets in allerlei prijsklassen. Daarbij spelen – naast het materiaal – onder meer de grootte en de kwaliteit een rol. Het is zeker niet zo dat alleen de dure merken een goede keuze zijn, sommige tuinspecialisten voeren ook eigen merken die zich kunnen meten met A-merken en toch verrassend betaalbaar zijn.
Online mét proefzitten: wel zo slim
Weet u nog niet precies welke tuinstoel of tuinset het beste bij u past? Ga dan vooral uw licht opsteken bij aanbieders die een ruim assortiment hebben, zodat u verschillende stijlen en materialen makkelijk met elkaar kunt vergelijken. Dat kan natuurlijk bij een aantal tuincentra, maar er zijn ook hele fijne online aanbieders. Het mooiste is misschien wel een winkel waar u én persoonlijk én online terechtkunt, zodat u ook vooraf kunt proefzitten als u dat wilt. Bestelt u online, bedenk dan dat de verzendkosten boven een bepaald aankoopbedrag (bijvoorbeeld € 50,-) vaak gratis zijn.