Dark Mode On / Off

De tijd van de hoofdluis breekt weer aan

De scholen zijn weer begonnen | Tijd voor bestrijding van de hoofdluis

De zomervakantie is voor bijna alle (klein) kinderen weer ten einde en dan zal de dagelijkse gang naar school weer worden gemaakt. Ieder jaar, na de zomervakantie, is het weer raak: hoofdluis.

Geen kind ontkomt er haast aan en menig ouder heeft er weer wekenlang de handen vol aan om hun kinderen van de luizen af te zien helpen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) laat weten dat alle op de markt verkrijgbare producten als luizenzakken en luizencapes, een besmetting met hoofdluis niet kan voorkomen. Het is volgens het RIVM dan ook zonde van het geld, dat scholen adviseren dat ouders deze producten aanschaffen. Hoofdluis kan alleen overleven door zich tegoed te doen aan bloed welke men aantreft op het hoofd. Leerkrachten op scholen denken echter dat de andere middelen wel degelijk baat hebben.

Het RIVM laat echter weten dat het onnodig is om alle kleren, beddegoed en pluche speelgoed uit te wassen. Ook door het extra stofzuigen van woning en auto  kun je de hoofdluis niet bestrijden. Er zit voor ouders (en hulp van grootouders) maar één ding op: haren kammen van de kinderen met een fijntandige luizenkam.

Tips van het RIVM:

  • Het haar heel goed nat maken en daarna ruim voldoende crèmespoeling door het haar verdelen. Laat het kind een washandje voor de ogen houden ter bescherming. Kam het haar met een gewone kam om de klitten eruit te halen. Laat het kind daarna het hoofd voorover houden boven de wasbak of boven een stuk wit papier. Dan het haar kammen, van achteren naar voren, met een fijntandige kam. Kam goed tegen de hoofdhuid aan. Begin met kammen bij het oor en ga dan plukje voor plukje, verderop naar het andere oor. Neten die zich hebben vastgeplakt kun je losweken door ze te deppen met azijn. Gedurende het kammen veeg je de kam geregeld af aan een witte servet of zakdoek en controleer je of je luizen waarneemt. Zo ja, dan spoel je die door de wasbak of het toilet. Na de kambeurt de crèmespoeling uit het haar wassen en de kam goed reinigen met water en zeep. Uiteraard verwijder je de aanwezige luizen en neten. Om hoofdluis te bestrijden is bovenstaande één van de beste methodes hoewel je ook op deze manier, de hoofdluis misschien niet helemaal kunt bestrijden.

Op de website van het RIVM (infectieziekten) staan nog meer tips en aanbevelingen hoe om te gaan met hoofdluis.

Op de nieuwe website www.luizenradar.nl wordt per postcodegebied een indicatie gegeven van het aantal hoofdluisbesmettingen. Hierop is goed te zien in welk gebied in Nederland, er op dit moment hoofdluis heerst.

Hopelijk kun je met bovenstaande de (klein) kinderen ook een beetje helpen ze van deze plaaggeest te verlossen.

Bron: o.a. RIVM

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen