Dark Mode On / Off

De varen, een kroonjuweel

varens zijn echt mooi

Het kroonjuweel onder de schaduwplanten is de varen.

In veel huiskamers staat een varen. Meestal verdroogt het blad want de varen wordt niet verpot en krijgt niet voldoende water en voeding.

De varen is dan ook een echte buitenplant en wat voor een……..

Overal waar een stukje tuin te weinig zonlicht krijgt doen varens het goed. Ook de ruimte onder hoge bomen zijn prima plekjes voor varens, ze vullen ze prachtig op.

De meest bekende is de struis- of bekervaren. In april komen ze als kleine bolletjes uit de grond tevoorschijn. Bij een combinatie van vocht en warmte schieten ze omhoog, tot meer dan 75 cm.

Varens planten zich voort door middel van sporen, kleine donkere (roestbruin tot zwart) vlekjes aan de onderzijde van het blad.

Wil je mooie varens plant ze dan in vochtige maar niet natte grond. In een combinatie van turfmolm, bladresten en compost doen ze het heel goed. Geef ze zomers wel voldoende water. Verder staan ook graag in de buurt van rododendrons en doen ze het helemaal goed in een bostuin.

Het snelst groeien varens (hoewel een schaduwplant) in de zon. Het blad wordt dan echter door het felle zonlicht snel bruin en lelijk.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.