Dark Mode On / Off

Dit zijn de tips om gehoorverlies bij 50 plussers te voorkomen

Tips gehoorverlies voorkomen

Voor de een komt het met ouderdom, voor de ander door toch naar te harde muziek te luisteren. Maar voor beide is het even vervelend. Wanneer verlies van gehoor een probleem begint te vormen kan dit naast fysieke, ook mentale problemen met zich meebrengen. Wanneer iemand vaak moet vragen voor een herhaling of zelf kampt met overgevoeligheidsklachten in rumoerige ruimtes, kan dit vermoeiend zijn voor hem of haar. Dit zorgt er ook voor dat sommigen zich liever terugtrekken in sociale gelegenheden met alle gevolgen van dien. Wanneer het nog niet te laat is, is het nooit een slecht idee om te kijken naar tips om gehoorverlies te voorkomen.

Het concert op jouw telefoon

De meest voor zichzelf sprekende tip is gehoorbescherming. Niet alleen wanneer er dichtbij een verbouwing aan de gang is, maar ook als er een festival wordt bezocht of wanneer iemand uitgaat. De muziek staat op dergelijke gelegenheden vrijwel altijd te hard, wanneer het oor hier te lang aan wordt blootgesteld komt er blijvende hoor schade. Tegenwoordig hoeven we niet naar een concert om van de muziek te genieten. We kunnen alles streamen via onze telefoon, tablet of laptop. Wanneer er met koptelefoon naar muziek wordt geluisterd kan dit ook tot gehoorverlies leiden. Hierbij volgt dan ook de tweede tip: zet het niveau van de koptelefoon of oortjes niet te hard.

De tips: oortjes, koptelefoons en stilte momenten

Verder is het gebruik van een koptelefoon in plaats van oortjes beter om gehoorschade tegen te gaan. Dit is omdat een koptelefoon over de oren geplaatst wordt, oortjes worden in het oor geplaatst. Dit laatste zorgt ervoor dat de oortjes meer druk genereren in het oor en daarom sneller de trilhaartjes kunnen beschadigen. Bovendien is het inlassen van zogenaamde ‘stilmomenten’ ook geadviseerd om gehoorschade tegen te gaan. Er wordt dan bijvoorbeeld niet naar muziek geluisterd met behulp van oortjes of koptelefoons. Het inlassen van een dusdanig stilmoment is vooral geadviseerd na een concert of meerdaags festival om zo de oren wat rust te geven.

Problemen die geleidelijk komen

Toch is zijn er verschillende soorten gehoorverlies waarvan ze niet allemaal even makkelijk voorkomen kunnen worden. Wanneer er problemen in het binnenoor ontstaan zal dit geleidelijk naar voren komen. Dit zorgt ervoor dat de persoon met dit zogenoemde perceptief gehoorverlies pas later erachter komt dat er problemen speelde. Dit type gehoorverlies kan ontstaan door trauma aan tegen het oor zoals een verkeersongeluk of harde klap. Wanneer deze problemen ontstaan is de logische volgende stap om een gehoorspecialist te bezoeken.

Keuzes en een bezoek aan de hoorspecialist

Wanneer iemand dus gehoorverlies wil voorkomen zijn er dan zeker zaken waaraan aandacht gegeven mag worden. Zo kan de keuze tussen bepaalde headsets er dus al voor zorgen dat de oren beter beschermd zijn. Echter kunnen wij helaas toch niet alles voorkomen in het leven. Daarom is een bezoek aan een audicien nooit een slecht idee. Want wanneer het toch mis gaat, kunnen deze specialisten jou de beste zorg bieden. Zo voorkom je (nog meer) gehoorverlies.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.