Dark Mode On / Off

Is het een bij of een wesp

Een bij of een wesp

Is het een bij of een wesp? Soms ontstaat daarover nogal eens verwarring. Toch is het minder moeilijk om dat waar te nemen dan je denkt. Een bij is meest bruin van kleur en de wesp heeft opvallende gele strepen. Een wesp steekt ook veel eerder dan een bij. Normaal gesproken hoef je van bijen geen last te ondervinden. Ook de wesp steekt over het algemeen alleen maar uit zelfverdediging of omdat ze zich aangevallen voelen. Om te voorkomen dat je last krijgt van wespen laat dan geen zoetigheid of frisdrank op tafel staan. De wespen zijn hier dol op. De bij houdt meer van stuifmeel en honing, dus die zie je meer tussen de bloemen zijn kostje zoeken. Wespen is een ander verhaal. Die zie je ook vaak in de buurt van vuilnisbakken, blijf daar dus uit de buurt. Begin zeker niet met slaan richting de bij of wesp want dan loop je pas echt een risico om gestoken te worden.

De steek zelf is overigens niet het pijnlijkste maar de reactie op het gif wat in je wordt gespoten geeft de pijn en de jeuk. Het is ook niet zo verstandig om in de buurt van wespen aftershave, parfum of een sterke deodorant te gebruiken. Hier komen ze juist op af. Drinken uit een flesje of blikje is niet erg verstandig want indien een wesp of bij erin is gevlogen loop je de kans op een steek in de mond of keel. Door het daarna opzwellen van de luchtwegen is een bezoek aan de huisarts haast onvermijdelijk. Normaal gesproken hoeft een steek geen gevaar op te leveren hoewel sommige mensen er extreem op kunnen reageren. Hoe vaker je gestoken wordt des te groter is de kans op een allergische reactie. In extreme gevallen, (overgeven, diarree) kan een bezoek aan de huisarts beslist noodzakelijk zijn. Als een bij heeft gestoken dan betekend dat zijn einde. De angel van de bij zit vaak zo vast in de huid dat hij zich los moet scheuren en daarbij ernstig gewond raakt met de dood tot gevolg.

Ben je gestoken door een wesp of bij neem dan een watje gedrenkt in keukenazijn. Houd dit een tijdje op de gestoken plek en trek zonodig de angel eruit. Maak wespen of bijen niet dood en zeker niet in de buurt van hun nest. De kans is groot dat er velen op je af komen en bedenk dat we ook de bijen en wespen in de natuur nodig hebben. De meeste wespen gaan overigens voordat de winter invalt vanzelf dood en de bij gaat overwinteren in zijn bijenkast.