Dark Mode On / Off

Een goede accu helpt je op weg

Een goede accu helpt je op weg

Accu | Advies voor accuproblemen bij strenge vorst en kou in de winter en over het opladen van de accu.

Het hoeft geen betoog dat, met name in winterse omstandigheden, je niet zonder een goede accu kunt. De ANWB heeft alleen al de laatste dagen, de handen vol aan meldingen van gestrande automobilisten. Eén van de grootste problemen die men tegenkomt is wel de accu die niet meer goed oplaadt.

De accu heeft het op koude dagen erg hard te verduren, alle onderdelen in de auto gebruiken extra energie om op te starten. Dit is één van de oorzaken waarom de accu het bij vorst sneller zal begeven. Vooral oudere auto’s met daarin een te oude accu, krijgt men niet meer aan het starten. In dat geval is er maar één goed advies: vervang de accu.

Hoe de accu opladen?

Je kunt de accu ook zelf opladen. Hiervoor heb je nodig een acculader. Het opladen neemt in de regel wel minstens twaalf uur in beslag, dus dat kan heel goed in de nachtelijke uren.

Een andere mogelijkheid is om even een flink eindje te gaan rijden met de auto. Doe dan wel alle andere apparatuur als radio, airco en gps uit. Om enigszins weer voldoende op te laden moet je gemiddeld een uurtje rijden.

Hoe werken startkabels?

Een auto die niet meer wil starten kun je aan de praat krijgen met behulp van startkabels. Zet naast de stilstaande auto een goed lopende auto. De motorkap van beide auto’s zet je open en dan sluit je de kabels aan. Raak beide auto’s niet aan tijdens de handelingen. Begin met de pluspolen (+) van beide accu’s. Via de rode kabel sluit je die op elkaar aan. Daarna sluit je de zwarte kabel aan op de minpolen (-). De goedwerkende auto moet nu worden gestart. Daarna ga je de auto starten die niet meer loopt. Wanneer de motor is gestart verwijder je de startkabels. Eerst de zwarte kabels weghalen en daarna de rode verwijderen. Ga er niet van uit dat je nu moeiteloos de auto weer aan en uit kunt zetten. De accu heeft maar heel weinig stroom gekregen. Je zult dan dus een aardig eindje moeten rijden om deze verder te laten opladen.

Wat kun je verder doen?

  • Als je in het bezit bent van een garage stal de auto dan zoveel mogelijk binnen.
  • Staat de auto genoodzaakt toch de hele dag buiten, ga dan als het mogelijk is af en toe even naar de auto om deze te starten en maak desnoods een ritje.
  • De meeste auto’s zijn niet bestand tegen extreme weeersomstandigheden. Wanneer de temperaturen lange tijd ver onder nul zijn, is het zaak om de auto niet ongebruikt stil te laten staan.
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen