Dark Mode On / Off

Een goede zonnebril is nu noodzaak

Sterke zonkracht en Uv-straling kunnen schade aan ogen veroorzaken

Het Nationaal Hitteplan is door de RIVM geactiveerd. Het Oogfonds voegt er één belangrijke tip aan toe: bescherm je ogen met een goede zonnebril. De zonkracht is de komende dagen sterk en Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken.

Het KNMI voorspelt de komende dagen niet alleen erg hoge temperaturen, maar ook sterke zonkracht. Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op cataract, oftewel staar. Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze oogziekte is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt extra voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling.

Onherstelbare oogschade

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eerdere peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Bij sterke zonkracht is een goede zonnebril essentieel. Zorg dat je in de zomer altijd je zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”

Uv-straling en ogen

Het Oogfonds krijgt vaak vragen over Uv-straling en hoe de ogen hier het beste tegen te beschermen. Daarom lanceerde de stichting recent de nieuwe folder ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin worden ook tips gegeven voor een goede zonnebril. De folder is gratis te bestellen op www.oogfonds.nl/uv

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen