Dark Mode On / Off

Een veilige woning – een gerust gevoel

Voel je veilig en neem alle maatregelen om woninginbraak te voorkomen.

In je eigen huis voel je je graag veilig. En als je een inbreker in je huis hebt gehad, dan kan dat gevoel voor altijd zijn weggenomen. Woninginbraak is nooit geheel te voorkomen, maar door een aantal zaken in acht te nemen, kan de kans op inbraak wel behoorlijk worden geminimaliseerd. Zorg ten eerste altijd voor goed hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-keurmerk (politie-keurmerk). Voorkom verder het open laten staan van kleine raampjes, ook op bovenverdiepingen. Want ook door een klein raampje kan een inbreker binnendringen. Grotere ramen kun je het beste beveiligen met meerpunts-sloten.

Voor inbrekers zijn deuren echter nog steeds het meest populair om binnen te dringen in een huis. Haal daarom altijd huissleutels uit de sloten en berg deze op een centrale plaats in huis op.

Inbrekers worden natuurlijk niet graag gestoord of gezien tijdens hun ‘werk’. Voorkom daarom onverlichte zijden en paden bij je huis, bijvoorbeeld door het plaatsen van verlichting die automatisch aan gaat. Let er hierbij wel op dat deze verlichting niet snel door de inbreker uit te schakelen is met bijvoorbeeld een hamer of koevoet.

Als je op vakantie gaat is de veiligste optie gedurende deze periode iemand in je huis te laten verblijven. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je huis een bewoonde indruk maakt. Dit kan onder andere door verlichting met tijdklok aan te brengen. Vraag verder de buren een oogje in het zeil te houden en de post op te ruimen. Rolluiken zijn trouwens een prima beveiliging, maar als deze twee weken lang naar beneden zijn, laat je wel duidelijk merken dat het huis onbewoond is.

Als je kleine, kostbare bezittingen hebt, zoals sieraden, wordt het inbraakrisico vergroot. Maar helaas valt niet altijd te voorkomen dat de omgeving ziet dat je bijvoorbeeld dure sieraden of antiek bezit. In zo’n geval is elektronische beveiliging en camerabewaking een serieuze overweging waard, naast natuurlijk goed hang- en sluitwerk. Laat een alarminstallatie wel altijd door een erkend bedrijf installeren. Dit om vele valse alarmmeldingen te voorkomen.

Als een inbreker toch je huis weet binnen te dringen, zorg er dan voor dat niet alles voor het oprapen is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dure sieraden of zeldzame munten opgeborgen zijn in een goede kluis. Leg ook dit soort bezittingen vast op foto’s en noteer eventuele serienummers.

Ondanks het feit dat een inbreker het liefst een verlaten huis opzoekt, kan hij zich ook vergissen en inbreken in een bewoond huis. Ga nooit de confrontatie met de inbreker aan, wanneer je deze onverhoopt in je huis tegen het lijf loopt. Geef hem de kans te ontsnappen en probeer het signalement van de inbreker te onthouden. Hou hierbij in gedachten dat alles wat je in huis hebt gehaald om een eventuele inbreker eruit te slaan ook tegen jezelf gebruikt kan worden. Elektronische beveiligingssystemen zijn daarom een veel betere optie!

Bron: Beveiligingslog

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.