Dark Mode On / Off

Een vervelende kwaal: wintertenen

Wintertenen | Wisselbaden geven verlichting.

Wintertenen | Wisselbaden geven verlichting.

Veel mensen hebben bij koud weer last van wintertenen (en/of winterhanden). Wintertenen ontstaan door blootstelling van bloedvaten aan kou en die daar zo abnormaal op reageren.

Als de huidtemperatuur te laag wordt, treedt normaal gesproken in de bloedvaten een beschermingsmechanisme op: de bloedvaten worden wijder opengezet en de huid warmt snel op en gaat gloeien.

Bij wintertenen werkt het net andersom. De grotere vaten worden langdurig ’dichtgeknepen’’; de kleinere bloedvaten gaan maximaal openstaan in een poging het dichtslaan van de grotere vaten op te vangen. Dit veroorzaakt aan de oppervlakte branderige en jeukende voeten, tenen en handen. Soms kunnen zelfs blaren ontstaan.

Tegen wintertenen bestaat geen medicijn; het moet vanzelf weer overgaan, over het algemeen na een week of 3. Wat wel kan verlichten is het nemen van wisselbaden. Zet de voeten wisselend in een bak met warm en koud water. Dit bevordert de bloeddoorstroming.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen