Besparen op energie, levert jaarlijks al snel een flink bedrag op.
Bij de ANBO is de folder ’50+ Groen en Doen tips’ aan te vragen, De folder biedt veel nuttige tips waarmee al snel een flink bedrag op de energienota bespaard kan worden. Enkele tips uit de folder hebben we hieronder samengevat.
- De thermostaat een graadje lager zetten, een uur voor je naar bed gaat of als je de woning verlaat. Wanneer de woning goed is geïsoleerd zal het niet zo snel afkoelen in huis. De jaarlijkse besparing is al snel 40 euro.
- Tochtstrips zorgen ervoor dat de warmte niet verloren gaat. Vooral oudere woningen hebben er baat bij dat je de kieren en naden met tochtstrips afplakt. De brievenbus is ook vaak een doorgeefluik van warmte. Hang hiervoor een borstel of klep en houd zo de warmte binnen. In ruimten waar geen verwarming aanwezig is loont het om de verwarmingsbuizen in te pakken met een speciaal hiervoor geschikt isolatiehoesje. De jaarlijkse besparing is ca. 50 euro.
- Onder de douche staan kan heerlijk zijn maar maak het niet te lang. Gemiddeld staan we 8 minuten onder de douche. Maak hier 5 minuten van. Wanneer je dit blijft volhouden bespaar je per douchebeurt 42 liter water wat neerkomt op 40 euro per jaar.
- Eten koken vergt veel energie. Je kunt ook hier besparen door de pan niet vol met water te doen. Deksels op de pannen laat het water sneller koken en voorkomt waterdamp in de keuken. Voor je gezondheid en voor het milieu is dit gunstig.
- Wassen hoeft meestal niet op 60 graden. Wanneer het wasgoed op een normale manier vervuild is zal het even zo schoon worden op 40 graden. Dit levert ook alweer 20 euro per jaar op.
- Veel elektrische apparaten in de woning blijven vaak op stand-by staan. Computer, tv, video en b.v. koffiezetapparaat kun je beter helemaal uit zetten indien je ze niet gebruikt. Dit levert al snel een flinke besparing op van rond de 80 euro per jaar. Een contactdoos met aan/uit knop kan je hierbij van pas komen.
- Plaats geen warme maaltijden in de koelkast maar laat ze eerst goed afkoelen. De koelkast krijgt er teveel warmte door en moet harder werken om koel te blijven. Ontdooien van producten kun je het beste wel in de koelkast doen. De vrijgekomen kou houdt de temperatuur in de koelkast op peil.
- Een computer gebruikt flink wat energie. Wanneer je langere tijd niet achter de computer plaats neemt, zet deze dan uit. Maar het is ook al lonend om voor kortere perioden in ieder geval het beeldscherm uit te zetten. De meeste energie wordt namelijk door het beeldscherm gebruikt.
Wil je nog meer handige bespaartips bestel dan de folder van de ANBO. Kijk op www.anbo.nl of bel even met 030 – 233 00 60
Bron: De Telegraaf