Dark Mode On / Off

Fietsroute van het Jaar 2013

Vélodyssée (Frankrijk) Fietsroute van het Jaar 2013

Vélodyssée (Frankrijk) Fietsroute van het Jaar 2013

Fietsroute van het Jaar 2013

De Tour de Bourgogne à vélo (Frankrijk), Vélodyssée (Frankrijk) en de Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg) zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2013.

Op vrijdag 8 februari, tijdens de ‘Kick-off’ van de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI, krijgt de winnaar de trofee uitgereikt die aan deze uitverkiezing is verbonden.

De jury van de Fietsroute van het Jaar beoordeelde acht recente of onlangs ingrijpend gewijzigde routes in binnen- en buitenland aan de hand van criteria als bewegwijzering, landschappelijke schoonheid, vrij gelegen fietspaden en originaliteit van het thema. De drie routes die nu op de ‘shortlist’ van de uitverkiezing staan, zijn alle door juryleden nagefietst.

Tour de Bourgogne à vélo

Dit ‘rondje Bourgondië’ bestaat uit vijf aparte fietsroutes, die op elkaar aansluiten. Afwisselend loopt het traject over autovrije voies vertes (groene wegen), jaagpaden, fietspaden over voormalige spoorlijnen en secundaire wegen. Door de aanleg van een regionaal fietsroutenetwerk, zal de Tour de Bourgogne een complete rondtoer van meer dan 800 km omvatten. Nu is dat nog 580 km.

Vélodyssée

De langste fietsroute van Frankrijk kronkelt langs de Atlantische kust over een afstand van 1200 km. Onderweg fiets je door prachtige landschappen en passeer je toeristische highlights als het Kanaal van Nantes naar Brest, het eiland Noirmoutier, Dune du Pilat en de badplaats Saint-Jean-de-Luz.

Vennbahn

Een grensoverschrijdende fietsroute over de voormalige Vennbahn-spoorweg door Duitsland, België en Luxemburg. Het 125 km lange traject passeert vanaf Aken talloze malen de Belgisch-Duitse grens, voert door de Hoge Venen in Oost-België en eindigt bij Troisvierges in Noord-Luxemburg. Het maximale stijgingspercentage bedraagt slechts 1,7%, waardoor de Vennbahn ook voor minder getrainde fietsers geschikt is.

Vélodyssée Fietsroute van het Jaar 2013

De Vélodyssée in Frankrijk is uitgekozen tot Fietsroute van het Jaar 2013. Op vrijdagmiddag 8 februari, tijdens de ‘Kick-off’ van de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI, krijgt de winnaar de trofee uitgereikt die aan deze uitverkiezing is verbonden. De in 2012 gerealiseerde Vélodyssée slingert zich langs de Atlantische kust in Frankrijk: van Roscoff in het noordwesten van Bretagne naar Hendaye aan de Spaanse grens in het Baskenland. De route is een belangrijke schakel in de EuroVelo 1 van de Noordkaap naar het Portugese Sagres.

Over oude jaagpaden

Alleen al de afstand van 1200 kilometer maakt de Vélodyssée bijzonder, aldus de jury. Ook heeft de totstandkoming van de route volgens haar een voorbeeldfunctie: tien verschillende departementen hebben gezamenlijk de schouders onder het project gezet. ‘De route gaat door een gevarieerd landschap, pal langs de kust, over voormalige spoorbanen en oude jaagpaden, door de duinen en uitgestrekte moerassen en zelfs over een stuk van 4 kilometer oceaanbodem dat bij eb droog valt,’ vermeldt het juryrapport. ‘De historische steden en dorpen langs de route maken maken het plaatje compleet.’

Onmiskenbare schakel

Ook de aansluiting van de Vélodyssée op het fietsroutenetwerk van Bretagne, de 860 kilometer lange fietsroute langs de Loire, het fietspad over een voormalige spoorbaan naar de stad Bordeaux en de 700 kilometer van het fietsnetwerk van het departement Gironde, is volgens de jury een belangrijk pluspunt. De Vélodyssée vormt hierdoor ‘een onmiskenbare schakel in onbeperkt lijkende fietsmogelijkheden’.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het fietsen in binnen- en buitenland wil stimuleren.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen