Tijdens onze vakanties in met name het buitenland, maken we het allemaal mee, de fooienpot. Mensen die ons helpen in het hotel of de gids in de touringcar “wachten” alom op onze vrijgevigheid. In veel landen o.a. Egypte zijn de inkomens van deze mensen vaak zo laag dat de fooi die men ontvangt van toeristen, een aanvulling is op hun inkomen. Zonder deze fooien zou hun inkomen zo laag zijn dat men er nauwelijks van kan leven. Je kunt je afvragen of dit een juiste manier van belonen is. Ook het kamermeisje of de kruier behoort immers een behoorlijk inkomen voor hun werk te ontvangen.
Vaste bijdrage fooienpot
Voor rondreizen wordt vaak door de gids een vaste bijdrage gevraagd voor een fooienpot. Hij zorgt er dan voor dat iedereen die een fooi behoort te krijgen deze ook werkelijk ontvangt. Deze vaste bijdrage stuit bij veel toeristen nogal eens op verzet. Komt hun geld wel op de goede plek terecht en waarom kan men niet zelf bepalen aan wie men iets geeft? Om niet door de rest van het reisgezelschap te worden aangekeken gaat iedereen vrijwel altijd wel akkoord met de meerderheid van stemmen. Wanneer je echt bezwaar hebt tegen een vaste bijdrage laat dat dan vooraf aan de reisorganisatie weten of vraag het een en ander na voor je een boeking definitief maakt.
Fooien cruise op rekening
Bij het boeken van een cruise wordt er vrijwel altijd een vast bedrag voor fooien op de rekening gezet. Dit staat wel in de reisgegevens beschreven. Aan het eind van de cruise dient dit te worden afgerekend. Bij cruises is het vaste fooienbedrag in de meeste gevallen tussen de 7 en 12 euro per persoon per dag. Bij een tiendaagse cruise voor 2 personen loopt het bedrag dan ook al snel op naar zo’n 200,= euro. Lees dus goed de voorwaarden door. Welke reis je ook gaat boeken, een onverwachte kostenpost aan het eind zal meteen een schaduw werpen op mooie vakantie.
Bron: o.a. Consumentengids