Dark Mode On / Off

Gambia – Vakantie cq Ontwikkelingsland

Niet het eerste land misschien waaraan je denkt, om je vakantie door te brengen. Toch kom je na 6 uur vliegen aan in een geheel andere wereld. Een wereld die ons als toerist ook heel hard nodig heeft. Toerisme is in Gambia een enorme belangrijke inkomstenbron.

Toch moeten de Gambianen zich nog wat beter aanpassen aan de Westerse toeristen, want die worden nog steeds als wandelende geldboom gezien.

Hoewel ze ontzettend vriendelijk zijn, gastvrij en behulpzaam, is het vaak zo dat de toerist zich door hun onophoudelijke opdringerigheid, zich niet zo prettig voelt. Echter ook in dit zeer warme land zijn ook wel enige leuke plekken om te bezoeken. Een daarvan is Georgetown, een voormalige handelsplaats voor slaven. Vanuit Gambia is het eenvoudig om een dagtocht te maken naar Senegal. Wil je het land wat beter verkennen neem dan een auto met chauffeur, bij voorkeur geen open dak. De brandende zon kan je hele vakantie verpesten. Drink voortdurend veel (flessen) water en probeer na aankomst eerst te acclimatiseren.

Drink veel water

Gambia is nog een ontwikkelingsland en de leefomstandigheden zijn dan ook uiterst primitief. Er is vrijwel (voor de Gambiaan) geen gezondheidszorg en een tandarts kennen ze al helemaal niet. Schrik niet van het afval wat overal, her en der wordt achtergelaten. (Kinder) Sekstoerisme komt ook in Gambia voor. Zowel meisjes als jongens die zich door westerse toeristen laten gebruiken. Dat wordt sterk ontraden mede gezien de kans op aids en de niet mis te verstane straffen. Je bent gewaarschuwd!

Wanneer je besluit, ondanks misschien een beetje negatief verhaal, om toch te gaan, neem dan “veel “ pennen, schriften etc mee voor de kinderen. Je wordt al opgewacht op het vliegveld. Neem de nodige inentingen en anti-malariatabletten. Bereid je goed voor en een vier, mogelijk vijf sterren, hotel is zeker aan te bevelen. Geniet dan van een ongelooflijke ervaring in een land, dat je zo dicht bij huis niet had verwacht.   Meer info: www.ecpat.nl en www.visitthegambia.gm

Malariamiddelen en vaccinaties worden voor Gambia dringend geadviseerd.
Landelijk Coordinatiecentrum Reizigers Advisering (LCR)

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.