Gedragstest voor honden en baasjes

Pitbullwet | Veel honden staan onterecht op een zwarte lijst

De ’ pitbullwet’ ofwel de Regeling Agressieve Dieren, moet opnieuw nader worden bekeken. Nu is het zo dat ieder jaar honderden honden een vroegtijdige dood sterven omdat ze op de zwarte lijst voorkomen van agressieve honden. Met name staffordshire terriërs, krijgen een vroegtijdige dood. Tientallen van deze honden zijn niet eens agressief maar komen voor op de lijst.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren komt met het plan om een soort apk-keuring in te voeren, waarbij een deskundige een gedragstest afneemt van zowel de hond maar ook van de baas. De baasjes moeten zelfs de test eerst ondergaan want veelal zijn zij de oorzaak van het probleem. De eigenaar moet een certificaat halen door eerst alles over zijn hond te leren.

Ook de Dierenbescherming is voor een dergelijke test omdat nu veel honden die pitbull zijn of op de vechthond lijken en geen officiële papieren hebben in beslag worden genomen en afgemaakt. Er wordt gewerkt aan het opzetten van een platform waarin voor- en tegenstanders moeten werken aan een neuwe regeling die bij het ministerie van Landbouw kan worden ingediend. Het ministerie ziet het invoeren van een gedragstest echter nog niet zo zitten.