Dark Mode On / Off

H is for Hawk

Arthur Japin, ook schrijver van leuke korte verhalen

H is for Hawk | Een aangrijpend en intiem verhaal over het rouwproces van een vrouw die met het verlies van haar vader moet zien te kampen

Een aangrijpend en intiem verhaal over het rouwproces van een vrouw die met het verlies van haar vader moet zien te kampen:  H is for Hawk heeft zowel literatuurgoeroes als een breder publiek allang overtuigd. Schrijfster Helen Macdonald won er de felbegeerde Samuel Johnson Prize mee en sleepte de Costa Book of the Year Award 2014 in de wacht. Hoewel voorzichtigheid geboden is wanneer we dit soort accolades de kwaliteit van geschreven werk laten bewijzen, hadden de critici het hier unaniem bij het juiste eind. Macdonalds emotionele en intense memoir, gelardeerd met een natuurlijke nieuwsgierigheid en dichterlijk inzicht is een wonderbaarlijk boek.

Aan het einde van het eerste hoofdstuk krijgt de auteur tot haar grote verbijstering te horen dat haar vader onverwacht is overleden. Overmand door verdriet, waanzin en de wens om de passie van een van haar favoriete (hoewel neurotische) jeugdliteraire werken opnieuw te omarmen, namelijk The Goshawk van T.H. White, reist ze af naar het Schotse platteland om een havik te kopen. Ze gaat de wilde roofvogel trainen, een eindeloos en veeleisend proces. Haviken, anders dan valkenierspartners zoals de torenvalk, slechtvalk en steenvalk, worden in het algemeen beschouwd als de nukkige slechteriken van het luchtruim, maar dit boek gaat niet alleen over de natuur en vergelijkende ornithologie. Hoewel deze thema’s een grote rol spelen, gelden ze in de eerste plaats als achtergrond voor Macdonalds immens droevige geestesstrijd. Ze gebruikt de vogel om haar eigen emotionele en spirituele problemen een plaats te geven.

Wat het betekent om een havik te temmen is een centraal onderwerp. Op een bepaald moment vergelijkt Macdonald het trainen en jagen met een havik met de spanning van gokken – behendigheid, bezieling en geluk worden ingezet voor de training van het dier, tot op het moment van loslaten de kans op misgaan voor een ijzingwekkende spanning zorgt. Om dit soort spanning in het dagelijks leven te ervaren kan men wellicht een achtbaan opzoeken, of spelen bij websites zoals www.onlinecasinosnederland.nl. De ervaring van hoge inzet, de overgave aan geluk, angst en beloning horen bij wat het beroep van de valkenier inhoudt en spelen een rol in het grote kassucces van dit boek.

Maar het is meer dan een verhaal over vogels en de verhouding tussen risico en beloning. Het gaat over de ongelooflijke kracht en hechtheid van menselijke relaties, obsessie, en hoe we denken over belangrijke personen in ons leven. Door een relatie op te bouwen met een havik en erover te schrijven raakt Macdonald aan oerinstincten en -gevoelens die op elk moment in iedereen woeden.

H is for Hawk  is een overwinning, en hoewel het boek momenteel alleen nog in het originele Engels bij Amazon.co.uk verkrijgbaar is, zal het niet lang duren voor er een goede Nederlandse vertaling in de boekenwinkels ligt. In de tussentijd is het een spannende manier voor Nederlanders om hun ondergesneeuwde Engels op te poetsen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.