Dark Mode On / Off

Handige uitvinding, de stofzuiger

Gewicht van de stofzuiger in alle jaren flink gedaald

De hedendaagse stofzuiger die wij gebruiken heeft niet veel weg van het eerste exemplaar. In 1901 vroeg Hubert Cecil Booth octrooi aan op een apparaat dat in staat was om huizen stofvrij te maken. Zijn uitvinding had zulke grote afmetingen dat het apparaat, motor en pomp, met paard en wagen vervoerd moest worden. Men kwam aan huis om het huis te stofzuigen.

De pomp bleef buiten staan en met meer dan 200 meter lange slangen werd het huis grondig gereinigd. Omdat het nogal een kostbare aangelegenheid was werd het veelal alleen gedaan bij bedrijven en bij mensen die het wel konden betalen. Het grote publiek nam pas kennis van de stofzuiger op 25 februari 1902, de dag dat de kroning plaatsvond van Edward Vll. Booth stofzuigde toen, daar de tapijten.

Het 50 kilo zware apparaat werd in 1907 opgevolgd door de ’ lichtgewicht’ stofzuiger van rond de 20 kilo. De eerste jaren was de stofzuiger niet erg populair onder de bevolking. Pas na 1920 kregen de meeste huishoudens geleidelijk aan het vernuftige apparaat in hun bezit. Daarna werd het langzamerhand een onmisbaar apparaat dat ook tot ieders inboedel ging behoren.