Dark Mode On / Off

Het belang van goede ogen

Naarmate je ouder wordt, is het vaak zo dat het zicht ook slechter wordt. Dit kan een reden zijn dat mensen kiezen voor ogen laseren. Dit is een veilige manier om een eventuele oogafwijking aan te pakken. De afgelopen jaren hebben al veel mensen hier gebruik van gemaakt. Je kunt je ogen laten laseren als je verziendheid hebt of als je bijziend bent, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een cilinderafwijking hebt is het een goede optie. Je hebt dan na de behandeling geen lenzen of bril meer nodig. Het is sowieso van groot belang dat je je ogen gezond houdt, maar hoe doe je dat? Daar hebben we tips voor die je hieronder kunt lezen.

Bezoekje brengen aan de oogarts

Als het over je ogen gaat, dan is de oogarts de specialist om je ogen te beoordelen. Als je ouder wordt is het sowieso goed om je ogen regelmatig te laten controleren. Mocht er dan wat aan de hand zijn, dan kan er ook op tijd in worden gegrepen.

Draag je een zonnebril?

Vaak ben je veel buiten, met name in de lente en de zomer. Maar de UV stralen van de zon zijn niet goed voor je ogen. Daarom is het belangrijk dat je een zonnebril draagt. Als je namelijk te vaak de felle zon op je ogen hebt, dan kan dat schadelijk zijn. Ben zuinig op je ogen en bescherm ze optimaal tegen de felle zon. De afgelopen jaren is de zon veel eerder op de dag al fel en is het een goed advies om dan al een zonnebril te dragen.

Op tijd rust voor je ogen

Beeldschermen zie je om je heen vast en zeker meer dan genoeg. Maar we maken er ook veel gebruik van, denk aan de laptop, iPad, tablet, mobiele telefoon en de tv. Las af en toe een pauze in als je naar een scherm staart. Je zou bijvoorbeeld per half uur even dertig seconden je ogen dicht kunnen doen, zodat je ogen even kunnen rusten.

Stop met roken

Roken is niet goed voor je ogen, maar ook niet voor je longen. Als je langdurig bloot wordt gesteld aan rook, dan raken je ogen geïrriteerd en ze kunnen zelfs beschadigd raken. Dit komt omdat je bloedvaten dan knappen en dan krijg je een jeukend en vaak ook een rood oog.

Bewegen, water drinken en gezond eten

Nog een laatste tip, wat eigenlijk goed is voor je hele gezondheid als je ouder wordt: blijf actief, ga lekker naar buiten en blijf veel bewegen. Maar eet ook gezond, kook met verse ingrediënten en drink vooral veel water. Je lichaam heeft veel water nodig dus drink het gedurende de hele dag, 1,5-2 liter water per dag.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen