Dark Mode On / Off

Hoe kom je goed de winter door?

tips om winter door te komen

Handige tips om de wintermaanden goed door te komen.

Op weg naar het voorjaar. Er wordt wel van gedroomd maar eerst moeten we nog goed de winter door zien te komen. Sneeuw, ijzel en gladde wegen maken het er niet gemakkelijker op. Met onderstaande tips zijn we al een heel eind op weg om ook deze donkere en koude maanden goed door te komen.

Geen (sterke) drank

Het is een verkeerde gedachte om de kou te lijf te gaan door het drinken van een borreltje. De lichaamswarmte zal sneller verdwijnen doordat alcohol de bloedvaten wijder maakt. Hou het dus maar op een kop thee of warme chocolademelk als je warm wilt blijven.

Goed aankleden

Vanzelfsprekend kleden we ons lekker warm aan voor we naar buiten gaan. Een dikke jas, handschoenen en sjaal beschermen ons tegen de kou. Trek niet al te strakke kleding aan. Een beetje lucht tussen de verschillende kledingstukken werkt als isolatie. Mocht je aan gewone handschoenen niet voldoende hebben, geen probleem, ook deze zijn tegenwoordig te koop met ingebouwde verwarming. (accu of batterij) Vergeet vooral niet om een muts op te zetten. Bijna de helft van onze lichaamswarmte verliezen we via ons hoofd. Een muts voorkomt dat.

Een heerlijk bad of warme douche

Erg aantrekkelijk als het buiten koud is. De temperatuur van het water nog ietsje warmer zetten is erg verleidelijk. Toch is het beter om niet al te warm te douchen of te baden, zeker niet als je naar buiten moet. Wil je goed bestand zijn tegen de wisselingen van de temperatuur neem dan wisselbaden (of douches). Je lichaam train je op die manier op de juiste wijze om alle schommelingen in de temperatuur op te vangen.

Vervoer

Met de fiets er op uit blijft bij sneeuw en ijs altijd een riskante onderneming. Om een beetje veiliger over de weg te gaan, laat dan iets lucht uit de banden lopen. Met iets zachtere banden heb je meer grip op de weg. Tegenwoordig zijn er ook voor de fiets winterbanden te koop. Misschien is dat een overweging waard. Ook kun je het zadel iets lager zetten zodat je goed met de voeten bij de grond kunt komen.

Wie toch maar op pad gaat (of moet) met de auto weet wellicht dat afstand houden  en niet te snel rijden het voornaamste is bij slechte weersomstandigheden. Weet je dat je moet gaan remmen, laat de auto dan eerst afremmen op de motor zonder direct de rem in te trappen. Het laatste stukje remmen doe je dan door het rempedaal langzaamaan in te trappen. Wanneer je de rem plotsklaps in één keer intrapt loop je de kans dat de wielen blokkeren en er een behoorlijke glijpartij ontstaat.

Onze huisdieren

Vergeet ze niet, onze huisdieren en onze tuinvogels. Bij (strenge) vorst en sneeuw hebben ze de mens harder nodig dan ooit. Met het dagelijks even voeren en het ophangen van vetblokken worden de vogels al flink geholpen. De poes zal waarschijnlijk de koude dagen wel bij de haard gaan liggen maar onze hond moet wel geregeld naar buiten om zijn behoefte te doen. Over het algemeen kunnen honden best wel goed tegen de kou. Let alleen even goed op de voetzolen van de hond, deze moeten wel heel wat doorstaan. En om maagklachten bij de hond te voorkomen moet je hem of haar geen sneeuw laten eten.

Bron: Tubantia

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.