Dark Mode On / Off

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Welke hypotheek past het beste bij mij

Hypotheek berekenen | Welke hypotheek past het beste bij mij

Veel mensen willen weten hoeveel geld ze maximaal kunnen lenen met een hypotheek. Natuurlijk is het belangrijk te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen, maar het is natuurlijk nog veel belangrijker te weten of het wel verantwoord is zo’n maximale hypotheek te nemen. Een maximale hypotheek lijdt namelijk ook tot maximale maandlasten en dat betekent weinig ruimte voor overige bestedingen.

Maximale hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen hangt af van een aantal factoren. Aan de hand van je inkomen, arbeidscontract en het inkomen van je eventuele partner kun je de hoogte van je hypotheek berekenen . Daarnaast speelt ook mee of er nog andere leningen en grote terugkerende kostenposten zijn zoals alimentatie. Dit zijn volgens banken en andere kredietverstrekkers de elementen die samen bepalen of een lening wel of niet terugbetaald kan worden.

Op diverse websites is het mogelijk om met een digitale calculator te berekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Deze sites zijn erg behulpzaam in de oriënterende fase. Ze geven je namelijk een goed beeld van je uitgaven en inkomsten en dus van je leenmogelijkheden. Het is echter wel aan te raden om niet alles van een dergelijke digitale berekening af te laten hangen, want er wordt hier alleen aangegeven hoeveel je ongeveer kunt lenen. Ga daarom ook altijd naar één of meerdere hypotheekadviseurs om je goed voor te laten lichten en erachter te komen hoe hoog je maximale hypotheek precies is.

Maandlasten hypotheek

Iedereen wil weten hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen, maar het is ook belangrijk om erbij stil te staan hoeveel hypotheek je maximaal wilt hebben. Een maximale hypotheek betekent namelijk ook maximale maandlasten en dus weinig financiële ruimte voor andere uitgaven. Bovendien is de kans op financiële problemen bij het afsluiten van een maximale hypotheek groter. Kleine verandering in je inkomsten en uitgavenpatroon kunnen dan immers grote gevolgen hebben. Daarom is het handig voor jezelf inzichtelijk te hebben hoe hoog je maandlasten moeten zijn en hoeveel geld je dan nog over hebt voor andere zaken. Pas dan kun je bepalen of je de hypotheek in kwestie ook daadwerkelijk af moet sluiten.

Tot slot nog een tip: ga bij het afsluiten van een hypotheek nooit over één nacht ijs laat je goed informeren over de verschillende hypotheken bij diverse kredietverstrekkers en maak daarna een weloverwogen beslissing. Je zit er vele jaren aan vast dus denk goed na over het nemen van een hypotheek.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen