Dark Mode On / Off

Hoog cholesterol voorkomen

Hoog cholesterol voorkomen

Hoog cholesterol voorkomen | Wat is cholesterol, waar zit het in en hoe voorkom je een te hoog cholesterolgehalte.

Het is een bouwsteen van celmembranen, hormonen, vitamine D en galzouten. Teveel cholesterol is niet goed.

Cholesterol is een vette stof. Vette stoffen lossen niet op in water, ook niet in bloed. Cholesterol is in het bloed gebonden aan een eiwit. Er bestaan twee soorten cholesterol LDL (het slechte) en HDL (het goede).

Tijdens de overgang kan het cholesterol ongemerkt stijgen. Daarom is het voor vrouwen in de overgang van belang om af en toe het cholesterolgehalte in het bloed te laten controleren door de huisarts. Het gemiddelde cholesterolgehalte ligt op 6,2. Dit is het totaal cholesterol, LDL + HDL. De verhouding tussen beiden is van belang.

Ter voorkoming van een te hoog LDL cholesterol kun je beter minder verzadigd en gehard vet gebruiken. Verzadigd vet zit in alle van warmbloedige dieren afkomstige produkten, zoals vlees en zuivel. Gehard vet is plantaardig vet dat niet meer vloeibaar is.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen