Hout stoken | Tips voor een juiste manier van stoken in houtkachel of open haard.
Hout stoken. Het komt in toenemende mate voor. In veel woonkamers is wel een open haard of houtkachel te vinden die voor een gezellige aanblik en lekkere warme woonkamer zorgt. De Rijksoverheid maakt zich echter wel een beetje zorgen over de manier waarop er met hout wordt gestookt. Om bij te dragen aan een goede luchtkwaliteit is het belangrijk dat er op de juiste wijze wordt gestookt.
Ga eens naar buiten en bekijk de kleur van de rook die uit de schoorsteen opstijgt. Wanneer de rook een donkere kleur heeft dan wijst dit op een onvolledig verbrandingsproces, mogelijk door een schoorsteen die onvoldoende trekt, te weinig luchttoevoer krijgt of hout dat niet goed droog is.
De vlammen van een goed brandende houtkachel of open haard moeten helder geel en gelijkmatig zijn. Is de kleur van de vlammen oranje, en vertonen deze flakkerende vlammen, ook dan wijst dat op niet volledige verbranding. De Rijksoverheid adviseert om geen hout te stoken wanneer het mistig is en wanneer er weinig wind staat. Het hout welke voor de haard of kachel wordt gebruikt moet schoon zijn.