Dark Mode On / Off

Jaarlijkse griepvaccinatie voor ouderen

Jaarlijkse griepvaccinatie

In maanden oktober en november komt altijd de oproep voor een gratis griepprik

In de maanden oktober en november ontvangen ongeveer 5 miljoen mensen een oproep voor de gratis griepprik. De samenstelling van de griepprik verandert jaarlijks omdat er telkens weer nieuwe virussen de ronde doen. De griepprik wordt verstrekt aan mensen van 60 jaar en ouder omdat die vaak een verminderde weerstand hebben. In dat geval kunnen de gevolgen van griep ook ernstiger zijn.

Griep is vervelend maar gaat meestal na enkele dagen uitzieken vanzelf weer over. Ieder jaar is er in de winterperiode wel weer een griepgolf in aantocht. Gemiddeld krijgen zo’n 1 tot 1,5 miljoen mensen te maken met de rondwaaiende griep- of influenzavirussen. Eén van de meest voorkomende kenmerken is snel oplopende koorts tot 39 graden of meer. Op de website van het RIVM is nadere informatie te vinden.

Geen griepprik, meer kans op griep

Wie geen griepprik heeft gehad loopt wel meer kans op het krijgen van griep, ofwel influenza. Koorts, hoofdpijn, een zekere keel en/of een loopneus en pijnlijke spieren zijn het gevolg. Aangeraden wordt om de griep gewoon goed uit te zieken met gewone pijnstillers als aspirine en paracetamol. Wie echt hoge koorts krijgt en veel moet hoesten moet de huisarts raadplegen.

Wel griepprik en toch griep

Eén van de grote misverstanden is dat wie de griepprik wel heeft gehad ook geen griep meer zal krijgen. De prik kan niet voorkomen dat je toch griep krijgt. Alleen is deze dan vaak minder ernstig zoals de kans op longontsteking. Onderzoekers denken dat het effect van de griepprik weleens wordt overdreven.

Handen wassen

Toch blijft het verstandig om de griepprik als oudere wel te halen. Dit geldt zeker voor mensen met een chronische aandoening. Verder blijft het erg belangrijk om de handen goed te wassen, geen contact te hebben met zieke kinderen en toch maar even de huisarts waarscuwen wanneer men zich niet lekker voelt. Alles beter dan een ziekenhuisopname.

Bron: Gezondheidsnet
RIVM

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.