Dark Mode On / Off

Kinderdijk

Molens van Kinderdijk moesten het overtollige water uit de polder pompen

Kinderdijk trekt toeristen uit de gehele wereld met zijn 19 molens van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Na 1600 wordt het steeds moeilijker de afwatering van het drassige gebied in het westelijk deel van de Alblasserwaard te regelen.
Eerst zijn er boezems gegraven voor de afwatering van de Grote Waard, in de periode 1738-1740 worden de molens gebouwd. Zij moesten het overtollige water uit de polder pompen en via de boezems lozen op de rivier de Lek.

De moderne gemalen nemen tegenwoordig hun functie over. De molens zijn landschappelijk mooi gelegen en de draaiende molenwieken bieden voor de vele bezoekers een indrukwekkend schouwspel. Eén molen is geopend voor bezichtiging. In de omgeving zijn diverse (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes.

Molens zorgen voor droge voeten

Om droge voeten te houden werden molens gebouwd die het overtollige water uit de polders maalden. De beroemdste staan in Kinderdijk. Ze behoren sinds enkele jaren tot het Werelderfgoed en trekken bezoekers van heinde en ver.

Op de vestingwallen van Gorinchem staan de stellingmolens Nooit Volmaakt en De Hoop. Dit zijn nog werkende korenmolens.
In Dordrecht de onlangs geheel gerestaureerde molen Kyck over den Dyck waar nog steeds graan gemalen wordt. Ook in de Hoeksche Waard zijn nog een aantal molens te bewonderen zoals de molen de Hoop in Maasdam, waarvan de inrichting nog precies zo is als rond de eeuwwisseling.

Molens van Kinderdijk

Wereldberoemd zijn ze, de molens van Kinderdijk. Ooit moesten ze het overtollige water uit de polders pompen, nu hebben ze als monument een plaatsje op de Werelderfgoedlijst en komen mensen uit alle windstreken ze bekijken. De 19 molens staan keurig op een rij langs de boezems waarin het overtollige water verzameld werd alvorens het via sluizen op de rivier te lozen. De tweede molen aan de rechterhand is de nog origineel ingerichte ‘bezoekmolen’, die van april tot en met oktober geopend is. Een kleine rondvaartboot maakt vanaf mei korte tochtjes langs de molens. Op de zaterdagmiddagen in juli en augustus draaien alle 76 wieken en zijn de kaden langs de molens toegankelijk.

Bron: vvvzhz.nl
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.