Dark Mode On / Off

Kindvriendelijk Zeeuws-Vlaanderen

Een drooggevallen geul van natuurreservaat ’t Zwin in het grensgebied tussen Nederland en België is een geliefde plek voor toeristen en kinderen die op zoek gaan naar “haaientanden”. Niet dat deze nu nog voorkomen in onze zee maar de fossiele tanden zijn afkomstig van haaien die veertig tot vijftig miljoen jaar geleden rondzwommen in het kustgebied van Nederland en België. Tot Rijkswaterstaat onlangs baggerzand van een jonge zandbank op het strand heeft gespoten. Sindsdien zijn veel haaientanden onder het zand bedolven. In het bezoekerscentrum van ’t Zwin is met name ook voor kinderen een leuke expositie ingericht. De toeristenbranche in deze streek probeert zich met name te profileren voor gezinnen met jonge kinderen.

Bezienswaardigheden

Elk dorp en elke bezienswaardigheid heeft wel een onderdeel voor de kinderen. Zo ook het kunstenaarsdorp Groede met vele museumwinkeltjes en werkplaatsen van het 13e eeuwse Groede. Op doordeweekse dagen kunnen kinderen er spelletjes spelen uit grootmoeders tijd en wafels bakken.

Even buiten het dorp liggen in het bos een tiental oude Duitse bunkers. Daaromheen is een hertenkamp en kinderboerderij met speeltuin gerealiseerd. De recreatie en horecaondernemers in het westen van Zeeuws-Vlaanderen spelen al jaren in op de behoefte van de kinderen.
In Nieuwvliet-bad zijn bijvoorbeeld zogenoemde verdwaalpalen geplaatst, hoge palen waarop een figuurtje van Dick Bruna, zoals Nijntje. Kinderen die verdwaald zijn vinden zo gemakkelijk de weg terug. Er is een Kinder Advies Commissie in het leven geroepen, waarin zestien kinderen zitting hebben. De adviezen van deze commissie worden serieus in de gemeenteraad besproken. Alle kindvriendelijke attrakties en bezienswaardigheden staan ook in een boekje, “Tips voor Kids” verkrijgbaar bij verschillende VVV s.

Sinds de opening van de Westerscheldetunnel is dit mooie, enigszins Bourgondische, Zeeuws-Vlaanderen gemakkelijk voor iedereen te bezoeken.