Dark Mode On / Off

Kunst langs de IJssel

kunst langs de IJssel

Beleef kunst langs de IJssel, onder andere door middel van schilderplekken, een boek en een wandeling.

Beleef kunst langs de IJssel, onder andere door middel van schilderplekken, een boek en een wandeling. Al in 1916 beschreef Jac.P. Thijsse de schoonheid van deze rivier. Bijna 100 jaar later is er niet veel veranderd: de IJssel is nog steeds een van de mooiste rivieren van ons land. Het snelstromende water, de uiterwaarden, de natuurgebieden, maar ook zeker aan de IJssel gelegen Hanzesteden zijn het bekijken meer dan waard.

Om de schoonheid van de rivier nog meer onder de aandacht te brengen hebben een aantal organisaties de handen ineen geslagen en een aantal projecten rond de IJssel opgezet. Een van deze projecten is “Kunst langs de IJssel”. Op een vijftal plaatsen langs de IJssel ( Deventer, Kampen, Welsum, Zwolle en Wijhe ) zijn zogenaamde schilderplekken opgericht. Een schilderplek bestaat uit twee keien. Op de staande kei, zie je een afbeelding van een schilderij, dat op die plek gemaakt is met daarbij een uitleg en informatie over de schilder. Op de liggende kei kun je zelf plaatsnemen om vanuit deze plek zelf een schilderij te maken of om gewoon te genieten van het mooie uitzicht.

Een van de schilderplekken bevindt zich aan het einde van de Meermuidenseweg in Twello, aan het begin van de Ossenwaarden. Je maakt hier kennis met een schilderij van Salomon van Ruysdael, die vanuit deze plek in 1657 de IJssel en Deventer schilderde.

De VVV-wandeling Twello Noord kruist bovengenoemde schilderplek. Deze nieuwe wandeling voert je via het buitengebied ( Kruisvoorderweg etc.) langs de IJssel, het park op de Worp , de Bolwerksmolen, landgoed ’t Schol weer terug naar het beginpunt. De route is verkrijgbaar bij de winkel van de plaatselijke VVV

Een beschrijving van het gehele project vindt je in het boek “Kunst langs de IJssel” en via de website www.ijssel.info. Deze website geeft ook de volledige informatie over diverse andere projecten langs de IJssel.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.